Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88908 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Westernieuwweg 98 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen in het noorden van Varsenare. Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de oudste in U-vorm op het deels verharde erf zijn geplaatst: 17de-eeuws boerenhuis ten noorden van het erf, haaks op de straat, ten zuiden daarvan, langs de straat, het stalvolume, en ten slotte ten zuiden het erf aflijnend en evenwijdige met het huis, de beplankte schuur.


ID: 88819 | Bouwkundig element

18de-eeuwse hoeve

Kalsijdeweg 1C (Jabbeke)
Prachtige 18de-eeuwse hoeve gelegen aan de westrand van de dorpskern van Stalhille, bestaande uit drie in U-vorm aan elkaar gebouwde historische volumes van woonhuis (noord), stal (west) en schuur (zuid).


ID: 88903 | Bouwkundig element

Hoeve 't Croonken

Westernieuwweg 80 (Jabbeke)
Zeer mooi gelegen historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een mooi onverhard erf met gebouwen die door hun U-vormige semigesloten opstelling en een gevarieerd dakenspel een mooi sprekend geheel vormen. Groot onverhard en begraasd erf, afgezoomd met bomen onder meer knotwilgen, met ten zuiden een poel en resten van de boomgaard.


ID: 88846 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen van 1876

Sarkoheemstraat 21A-C (Jabbeke)
Samenstel van woningen, gebouwd in 1876. Sobere bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 88895 | Bouwkundig element

Rij dorpswoningen

Vaartdijk-Noord 5-6, 7 (Jabbeke)
Samenstel van drie woningen, deel uitmakend van het ensemble van herberg, woningen en kapel aan de brug over het kanaal Brugge-Oostende in de wijk Nieuwege.


ID: 88865 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Leye

Hogeweg 5 (Jabbeke)
Historisch leengoed langs de voormalige "Oudbrugghewech", belangrijke middeleeuwse verbindingsweg tussen Oudenburg en Brugge. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de drie oudste volumes (huis, schuur en paarden/koeienstal) minimaal tot de 18de eeuw opklimmen en geschikt zijn rondom een onverhard binnenerf.


ID: 88873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.


ID: 88910 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel De Zandberg met park

Zeeweg 34-36 (Jabbeke)
Kasteeldomein "De Zandberg", een uitgestrekt, maar in 1930 grotendeels verkaveld domein, bestaand uit een neoclassicistisch kasteel gebouwd ca. 1874 in een omringend park. Het domein is langs de Zeeweg afgeschermd door een hele lange bakstenen muur, wat een beeldbepalend element vormt in het straatbeeld. Een ijskelder langs de Gistelsteenweg en een tot villa omgebouwde hovenierswoning in de Zeeweg op nummer 48, behoren tot het oorspronkelijke domein.


ID: 88794 | Bouwkundig element

Vloethemhoeve

Woudweg naar Zedelgem 29 (Jabbeke)
Historische hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen. Het stuk van de straat waarop de erfoprit uitgeeft, bestaat uit kasseien. Er zijn nog stukken van de walgracht bewaard ten zuiden en ten westen van de hoevegebouwen.


ID: 88765 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Eernegemweg 13-15 (Jabbeke)
Gelijkaardige dorpswoningen gebouwd circa 1911 en 1912. Nummer 13, gebouwd in opdracht van de familie Lagrou, was na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren 1960 in gebruik als gemeentehuis.