271 resultaten
ID: 88908 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 98 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen in het noorden van Varsenare. Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de oudste in U-vorm op het deels verharde erf zijn geplaatst: 17de-eeuws boerenhuis ten noorden van het erf, haaks op de straat, ten zuiden daarvan, langs de straat, het stalvolume, en ten slotte ten zuiden het erf aflijnend en evenwijdige met het huis, de beplankte schuur.
ID: 88819 | Bouwkundig element
Kalsijdeweg 1C (Jabbeke)
Prachtige 18de-eeuwse hoeve gelegen aan de westrand van de dorpskern van Stalhille, bestaande uit drie in U-vorm aan elkaar gebouwde historische volumes van woonhuis (noord), stal (west) en schuur (zuid).
ID: 88903 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 80 (Jabbeke)
Zeer mooi gelegen historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een mooi onverhard erf met gebouwen die door hun U-vormige semigesloten opstelling en een gevarieerd dakenspel een mooi sprekend geheel vormen. Groot onverhard en begraasd erf, afgezoomd met bomen onder meer knotwilgen, met ten zuiden een poel en resten van de boomgaard.
ID: 88865 | Bouwkundig element
Hogeweg 5 (Jabbeke)
Historisch leengoed langs de voormalige "Oudbrugghewech", belangrijke middeleeuwse verbindingsweg tussen Oudenburg en Brugge. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de drie oudste volumes (huis, schuur en paarden/koeienstal) minimaal tot de 18de eeuw opklimmen en geschikt zijn rondom een onverhard binnenerf.
ID: 88873 | Bouwkundig element
Oude Dorpsweg 75 (Jabbeke)
De parochiekerk Sint-Mauritius bestaat uit een vroeggotische westtoren die opklimt tot 1200-1240 en in 1897 werd aangevuld met een neogotische hallenkerk naar ontwerp van Jules Carrette. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren op vierkante basis met vijfzijdige traptoren ten zuiden, een driebeukig schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting; tegen de meest westelijke travee van de noordelijke zijbeuk, een kleine doopkapel met driezijdige sluiting, ten zuiden tegen het koor een sacristie. Ommuurd en met leibomen afgezoomd en van uitgewerkt smeedijzeren hekwerk voorzien kerkhof. Westelijke hoofdingang via een gekanteelde poort.
ID: 88910 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeeweg 34-36 (Jabbeke)
Kasteeldomein "De Zandberg", een uitgestrekt, maar in 1930 grotendeels verkaveld domein, bestaand uit een neoclassicistisch kasteel gebouwd ca. 1874 in een omringend park. Het domein is langs de Zeeweg afgeschermd door een hele lange bakstenen muur, wat een beeldbepalend element vormt in het straatbeeld. Een ijskelder langs de Gistelsteenweg en een tot villa omgebouwde hovenierswoning in de Zeeweg op nummer 48, behoren tot het oorspronkelijke domein.
ID: 88794 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Woudweg naar Zedelgem 29 (Jabbeke)
Historische hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen. Het stuk van de straat waarop de erfoprit uitgeeft, bestaat uit kasseien. Er zijn nog stukken van de walgracht bewaard ten zuiden en ten westen van de hoevegebouwen.
ID: 88889 | Bouwkundig element
Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.
ID: 88786 | Bouwkundig element
Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.
ID: 54450 | Bouwkundig element
Driftweg 15 (De Haan)
Voormalig pension "Petit Bois" met schoenmakersatelier, zie oude foto. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1929 door slager Augustinus Van Maele uit Jabbeke.