272 resultaten
ID: 88779 | Bouwkundig element
Kerkeweg 2 (Jabbeke)
Gelegen aan de hoek met Bosweg. Mooie dorpswoning gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk Sint-Eligius.
ID: 88780 | Bouwkundig element
Kerkeweg 5 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: In kern 18de-eeuws L-vormig hoofdvolume van het woonhuis aan straatzijde, ten noordwesten daarvan een schuur met geïncorporeerde stallen (1885) en een bakhuis. Verhard, omhaagd erf toegankelijk vanaf de straat via een hek tussen twee bakstenen pijlers.
ID: 88781 | Bouwkundig element
Kerkeweg 6 (Jabbeke)
Voormalige kosterwoning van Snellegem, gelegen ten noordoosten van de Sint-Eligiuskerk. In 1866 laat de gemeente Snellegem een gemeenteschool met "plaets" en tuin optrekken op de plaats van een bestaand volume, dat sinds de 15de eeuw verschillende functies kent maar steeds eigendom is van de kerkfabriek van Snellegem.
ID: 88782 | Bouwkundig element
Kerkeweg 9 (Jabbeke)
Interbellumvilla in omhaagde tuin, opgetrokken in 1928 ten noorden van de kerk. Oranje baksteenbouw onder hoge, speelse bedaking; bovenverdieping afgewerkt met een witgeschilderde cementering. Variërende muuropeningen, korfbogig inkomportaal op de hoek.
ID: 88783 | Bouwkundig element
Kwetshagestraat 13 (Jabbeke)
Kwetshagestraat nr. 13. Begin-19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. <italic>Historiek</italic>. Deze hoeve was in 1478 eigendom van Jacques Poytacx, naar wie en deel van de Kwetshagestraat ooit werd genoemd. In 1681 wodt de hoeve met de landerijen aangekocht door het Sint-Juliaanshospitaal in Brugge; daarom wordt ze ook "<italic>Sint-Julia
ID: 88784 | Bouwkundig element
Legeweg 10 (Jabbeke)
Historische, in kern 18de-eeuwse hoeve, bereikbaar vanaf de Legeweg met een lange erfoprit. Hoeve met losse bestanddelen geschikt ten noorden (boerenhuis-stal) en ten zuiden (schuur) van een huisweide. Ten zuiden van de stallen, een deels gekasseide vaalt.
ID: 88785 | Bouwkundig element
Legeweg 27 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype, gelegen op een onverhard erf met grote boomgaard voor het huis. Hoeve van het langgeveltype, samengesteld uit een begin-19de-eeuws boerenhuis van drie traveeën in donkere baksteenbouw, een links aansluitende witgekalkte paardenstal van twee traveeën van 1886 en een stalvolume van zes traveeën dat in 1931 in oranje baksteen werd aangebouwd.
ID: 88787 | Bouwkundig element
Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.
ID: 88788 | Bouwkundig element
Oude Bruggeweg 3 (Jabbeke)
De Boerenmolen maakt deel uit van een uitzonderlijke molensite. Kenmerkend is de hoge ensemblewerking tussen de hoge romp van een stellingmolen van 1854-1858, in 1886 uitgerust met een gasmotor, en de molenaarswoning. Deze woning werd rond 1922 ondergebracht in de in 1840 gebouwde, vroegere watermolen op de kronkelende Waalbeek.
ID: 88790 | Bouwkundig element
Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.