Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88792 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Westmoere 23C (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type, gelegen aan de rand van een verkaveling, ten zuidwesten van de kerk en het dorpsplein. In kern begin-19de-eeuws langgestrekt volume van woonhuis en stal op een onverhard en omhaagd erf met boomgaard ten zuiden. Bakstenen volume onder pannen zadeldaken (mechanische pannen), parallel aan de straat. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, bestaande uit een combinatie van rode en gele baksteen, wat wijst op verbouwingen: een verhoging met halve bouwlaag en verbreding naar achter toe in 1932 en een uitbreiding van twee traveeën aan de oostkant in 1945.


ID: 88793 | Bouwkundig element

Hoeve met twee volumes

Woudweg naar Zedelgem 24 (Jabbeke)
Hoeve met twee parallelle, haaks op de weg ingeplante volumes, geschikt op een onverhard erf tegen de straat aan. Het betreft twee eind-18de- of begin-19de-eeuwse gebouwen onder pannen zadeldaken.


ID: 88797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen

Zandweg naar Aartrijke 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels gekasseid erf, van de straat afgescheiden door een haag en knotwilgen. Parallelle hoofdvolumes haaks op de straat, met ten zuiden het langgestrekte volume van boerenhuis en stal, en ten noorden de schuur. Ten oosten van beide volumes, een kleine stal.


ID: 88799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerweg 41 (Jabbeke)
Hoeve met twee parallelle, haaks op de straat ingeplante 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën waaronder twee opkamertraveeën, op gepekte plint en onder een pannen zadeldak.


ID: 88802 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 18de eeuw

Cathilleweg 3 (Jabbeke)
Gerenoveerde, tot villa omgebouwde 18de-eeuwse hoeve die tot 1975 een karakteristieke driebeukige bergschuur op het erf bezat. De hoeve heeft een eerste vermelding in een document van 1478. Een kaart van 1723 geeft een goed zicht op het oorspronkelijke L-vormige volume van de hoeve. Bij de renovatie werden de losse bijgebouwen afgebroken.


ID: 88805 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 13 (Jabbeke)
Eenvoudige vrijstaande woning gebouwd circa 1882. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met donkere pannen. Donkere baksteenbouw. Lijstgevel aan straatkant is gepleisterd en witgeschilderd. Segmentbogige muuropeningen, 19de-eeuws schrijnwerk.


ID: 88807 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Cathilleweg 50A (Jabbeke)
Eenvoudige dorpswoning gebouwd circa 1909. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Voortuintje dat met een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers van de straat is afgescheiden.


ID: 88809 | Bouwkundig element

Daglonerswoning

Cathilleweg 58 (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse, maar sindsdien vaak aangepaste daglonerswoning van de Watering van Blankenberge, gekenmerkt door een lijstgevel die door pilasters wordt opgedeeld.


ID: 88810 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 75 (Jabbeke)
Grote burgerwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak, ontstaan door de samenvoeging (1858) en ophoging (1867) van drie kleine begin-19de-eeuwse woningen.


ID: 88811 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 80 (Jabbeke)
Ruime, vrijstaande burgerwoning die circa 1865 wordt gebouwd door Henricus Dhoedt, een plaatselijke winkelier. Haaks achter de woning wordt een landgebouw opgericht, op het erf een schuur. Van 1879 tot 1883 wordt het woonhuis gebruikt als school.