Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 209435 | Bouwkundig element

Hoeve met bunker

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een gebetonneerd erf. Achterin gelegen, toegankelijk via een aarden oprit. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 209424 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Snellegemsestraat 5 (Zedelgem)
Horecazaak op de hoek met de Sint-Laurentiusstraat op de plaats van de aloude herberg "Sint-Hubrecht". In 1907 breekt de nieuwe eigenaar, Jan Meny, de oude herberg af om er een nieuw winkelhuis te bouwen, dat nu nog staat. Baksteenbouw met hoektravee onder trapgeveltje, zadel- en schilddaken (zwarte, mechanische pannen). Deurvenster met gietijzeren balkon op de verdieping van de hoektravee.


ID: 83308 | Bouwkundig element

Herenhuis Den Lombaert

Langestraat 21 (Brugge)
Voormalige herenwoning gebouwd omstreeks 1767 in opdracht van Charles le Gillon in plaats van een breedhuis met traptoren, zie kaart van Marcus Gerards (1562). 1828: wijzigen korfbogige koetspoort gevat in een risaliet en bekroond door een driehoekig fronton en optrekken van koetshuis. Latere toevoegingen. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1993-1994 naar ontwerp van architecten C. Lebbe en J. Vermeersch (Brugge).


ID: 209374 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Zedelgem

Pater A. Vynckeplein 1 (Zedelgem)
Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (daktegels) en met een halfronde aanbouw waarin het trappenhuis onder half kegeldak. Sedert de bouw van een nieuw Administratief Centrum (2005-2007), in onbruik geraakt.


ID: 209369 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleyne

Loppemsestraat 52 (Zedelgem)
Hoeve, in een bocht van de Loppemsestraat, met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf. Erftoegang aan de oostzijde gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 209306 | Bouwkundig element

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat zonder nummer (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 60928 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

Markekerkstraat zonder nummer (Kortrijk)
Geori├źnteerd bedehuis ter vervanging van de 18de-eeuwse parochiekerk. De oudste vermelding van de kerk van Marke dateert van 1243, vermoedelijk gaat het om een houten kapel. In 1267 richtten de kanunniken van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel de kerk op. Het betrof waarschijnlijk een kleine Romaanse kruiskerk van circa 21 meter binnenlengte, met drie beuken van twee travee├źn, een rechthoekig, vlak afgesloten koor, twee zijkoren en een centrale vieringtoren met achthoekige bovenbouw. Deze kerk werd in 1756-57 in opdracht van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Kortrijk gedeeltelijk afgebroken en verbouwd naar ontwerp van J.B. Simoens.


ID: 201168 | Bouwkundig element

Larch Wood (Railway Cutting) Cemetery

Komenseweg zonder nummer (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door bakstenen paviljoentjes en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen met witte grafstenen zijn eerder onregelmatig aangelegd. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 29573 | Bouwkundig element

Huis de Halleux

Oude Burg 21-23 (Brugge)
Herenhuis met bijhorend koetshuis en tuinpaviljoen aan de Dijver.


ID: 209422 | Bouwkundig element

Administratief Centrum en gemeentepark

Snellegemsestraat 1 (Zedelgem)
Administratief Centrum, gerealiseerd in 2007 ter vervanging van het voormalige, nabijgelegen gemeentehuis en gemeentepark. Het ontwerp is van Snoeck & Partners uit Kortrijk. Sobere constructie met een onregelmatige rechthoek als plattegrond. Opgetrokken in paarse baksteen (streklagen) onder hellend plat dak. Gebruik van beton voor de vensteromlijstingen, de zuilen van de gaanderij en de schuin geplaatste platen voor de vensterzone op de verdieping. De westzijde met inkom onder de gaanderij is bijna gevelbreed beglaasd, evenals de verdieping. Omlopende beglazing op de begane grond aan de noord- en zuidgevel, laatstgenoemde maakt door de afwezigheid van andere muuropeningen een massieve indruk. De westgevel is opengewerkt door een drieledige vensterzone, omlopend aan de noordzijde.