Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88761 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Torhoutweg 37 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, die grotendeels omstreeks 1864 werden heropgebouwd, waarvan onder meer een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen en een stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis resteren.


ID: 88748 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koffiestraat 11 (Jabbeke)
Dorpswoning met voortuin, gebouwd in 1884 in opdracht van de Zusters Apostolinnen, die ten oosten van deze woning hun kloosterschool hebben. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 88759 | Bouwkundig element

Hoeve Tempeliershof

Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88755 | Bouwkundig element

Kazerne met legerbarakken

Parkweg (Jabbeke)
De Stationsstraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een (voormalige) kazerne, teruggaand op het militaire park dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van het station door het Duitse leger werd opgetrokken.


ID: 88722 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Aartrijksesteenweg 93 (Jabbeke)
Hoeve van het langgeveltype, bestaande uit een woonhuis van vijf traveeën, met aan beide zijden aansluitende stalgedeelten, onder zadeldaken met doorlopende nok (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gelegen op een deels omhaagd, onverhard erf.


ID: 88747 | Bouwkundig element

Torenvormige behuizing van de pompmachine van melkerij Ferdinand D'hondt

Kastanjebosstraat (Jabbeke)
Torenvormige behuizing van de pompmachine bij de voormalige melkerij die Ferdinand D'hondt in 1936 nabij de Korte Zerkegemstraat oprichtte.


ID: 88731 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpsstraat 19 (Jabbeke)
Opvallend burgerhuis in neorenaissancistisch getinte bouwstijl, in 1885 opgericht voor timmerman Lodewijk De Jaegher, zoals bevestigd in de steen in de geveltop "L.D.J. ANNO 1885".


ID: 88735 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elfhoekstraat 1 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, te bereiken via een lange erfoprit. Twee oudere, bakstenen bestanddelen, witgekalkte met gepekte plint onder pannen zadeldaken, en een aantal nieuwe loodsen op een deels verhard erf. De hoeve, oorspronkelijk met drie U-vormig geplaatste losse bestanddelen, staat aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778) en op het Primitief kadasterplan (1830).


ID: 88758 | Bouwkundig element

Villa

Stationsstraat 166 (Jabbeke)
Statig vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak, met fraai aangelegde voor- en achtertuin. De woning werd volgens de kadastergegevens circa 1850 gebouwd voor zakenman en burgemeester Franciscus Dhoedt en was voorzien van ruime pakhuizen.