Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 88887 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oude Dorpsweg 110 (Jabbeke)
Vrijstaande dorpswoning met voortuin, volgens jaartal boven de voordeur gebouwd in 1909. De bouwaanvraag van deze woning is bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke: de woning wordt in 1909 voor Isidoor Vandenbussche gebouwd en heeft oorspronkelijk een mooi hekwerk rond het voortuintje.


ID: 88861 | Bouwkundig element

Herberg en afspanning De Steenoven

Gistelsteenweg 157 (Jabbeke)
Voormalige herberg en afspanning "De Steenoven", volgens het kadaster gebouwd in 1868 in opdracht van de Brugse brouwer Firmin Jooris. De bouwaanvraag van deze woning, daterend van 1866 en ingediend door Jooris, werd bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke, evenwel zonder tekeningen.


ID: 88806 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Stalhille

Cathilleweg 38/1-3 (Jabbeke)
Samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1874". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Zerkegem en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


ID: 88771 | Bouwkundig element

Kapel Onze Hemelse Moeder en Heilige Judas Thaddeus

Gistelsteenweg zonder nummer (Jabbeke)
"Kapel van Onze Hemelse Moeder en de Heilige Judas Thaddeus", gebouwd in 1880 uit dank voor de genezing van een ziek kind. De kapel is opgetrokken in rode baksteenbouw op een gecementeerde plint, gevat onder een leien zadeldak.


ID: 88831 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze- Lieve-Vrouw van Troosters Nood

Bekegemstraat 42 (Jabbeke)
Gebouwd in 1929 tegenover de nieuwe rij woningen aan de overkant van de straat. Gebouwd in opdracht van Alexander Vergaerde, die er een stukje grond voor afstond; metselaar-aannemer August Vergaerde voerde de werken uit. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat); voorpuntgevel kreeg een nieuw bakstenen parement.


ID: 88911 | Bouwkundig element

Hovenierswoning bij kasteel De Zandberg

Zeeweg 48 (Jabbeke)
Gelegen op het domein van de historische "De Cleene Thems". Opvallend volume langs de Zeeweg, bestaande uit een centraal torenvormig volume van twee bouwlagen en twee traveeën onder schilddak, geflankeerd door twee vleugels van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldaken.


ID: 88880 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Varsenare

Oude Dorpsweg 70 (Jabbeke)
Half vrijstaand rood bakstenen gebouw ten noorden van de kerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centrale deurtravee geaccentueerd door getrapt dakvenster. Segmentboogvensters met nieuw schrijnwerk.


ID: 88877 | Bouwkundig element

Villa Kasteeltje

Oude Dorpsweg 46 (Jabbeke)
Eén van de meest kenmerkende gebouwen in de dorpskom van Varsenare is het "Kasteeltje", circa 1876 gebouwd als buitenverblijf van de vooraanstaande familie de Man-van Caloen. Ruime woning met stal en koetshuis grenzend aan de Zandstraat, in het kadaster geregistreerd in 1877. In 1889 worden huis en stal met elkaar verbonden door een veranda; in 1934 wordt een broeikas opgetrokken tegen de tuinmuur.


ID: 88848 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand

Vedastusstraat zonder nummer (Jabbeke)
Unieke 18de-eeuwse wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand", een gevelsteen in de geveltop is voorzien van het jaartal "1725".


ID: 88789 | Bouwkundig element

Neogotische Hostiekapel

Oude Gistelsteenweg zonder nummer (Jabbeke)
Neogotische "Hostiekapel", opgetrokken in 1887 in opdracht van de familie Otto de Mentock. Na een kerkdiefstal in de nacht van 13 op 14 december 1887 in de kerk van Snellegem, werden op deze plaats de hosties uit de gestolen kelken teruggevonden. Om dit feit te herdenken werd op de vindplaats een kapel gebouwd.