Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 200677 | Bouwkundig element

Poelcapelle British Cemetery

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, aangelegd door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats, met een bakstenen poortgebouw met smeedijzeren hekken, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance', bakstenen schuilgebouwen en 61 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 135148 | Landschappelijk geheel

Houthulstbos

Houthulst (Houthulst), Langemark, Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle), Staden (Staden)
Het Houthulstbos bevindt zich op een interfluviale kam tussen het bekken van de Blankaart en het bekken van de Ieperlee en het Engelendelft. Eertijds strekte het Houthulstbos, ook bekend als het Vrijbos, zich uit tussen Diksmuide, Ieper, Roeselare en Torhout. De graven van Vlaanderen beheerden het deel ten noorden van de Korverbeek en de Franse Abdij van Corbie het deel ten zuiden ervan. Verspreid komt nog heidevegetatie voor die een relict vormt van de vegetatie in het voormalige veldgebied. In het huidige bos is de rechtlijnige, geometrische aanleg nog goed herkenbaar met nog enkele dreven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde dit bos een belangrijk strategisch punt voor de Duitsers. Na de Eerste Wereldoorlog schoot er zo goed als niets meer over van het bos, maar werd het toch opnieuw aangeplant.


ID: 200671 | Bouwkundig element

Cement House Cemetery

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt aan straatzijde afgebakend met een muur, aan de andere zijden met een haag. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen poortgebouw met rondbogige doorgang en smeedijzeren hek, bakstenen schuilgebouwen, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice'. De graven zijn verdeeld over 21 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken bij de graven.


ID: 215420 | Bouwkundig element

Muur van opgeheven Duitse militaire begraafplaats

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
De voormalige Duitse begraafplaats, nu een speelplein geworden, is gelegen langs de Brugseweg, ter hoogte van huisnummer 118, nauwelijks 100 meter ten zuidwesten van het gedenkteken voor Guynemer, in het centrum van Poelkapelle.


ID: 44083 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Klerkenstraat 25-29 (Langemark-Poelkapelle)
Eenheidsbebouwing van voorheen zes en nu drie dorpswoningen met regionalistische inslag, op gevelsteen gedateerd Anno 1921. Oranje baksteenbouw met schaars gebruik van simili-natuursteen.


ID: 213286 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Markt (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkzuil ter herinnering van de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, ontworpen door architecten Renders & Steels en uitgevoerd door beeldhouwer War Van Asten werd onthuld op 4 oktober 1925. Het bestaat uit een veelhoekige, driedelige sokkel met een zuil en een groot beeld van een militair in volle wapenuitrusting. ervoor.


ID: 213341 | Bouwkundig element

Ereperk op burgerlijke begraafplaats Poelkapelle

Lange Molenstraat (Langemark-Poelkapelle)
Speciaal daartoe aangelegd perk, omgeven door struiken, met vier dezelfde, witgeschilderde grafstenen voor vier militaire doden afkomstig uit Poelkapelle.


ID: 200670 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de 34th Division met Duitse bunker

Beekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken ter herinnering aan de artillerie- en genietroepen van de 34ste Britse divisie en de rol die ze hier speelden tijdens de gevechten van oktober-november 1917 (Derde Slag bij Ieper). Achter het gedenkteken staat een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213284 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 20th Light Division

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de deelname van de '20th (Light) Division' aan de Slag bij Langemark (16-18 augustus 1917), in het kader van de Derde Slag bij Ieper.


ID: 44113 | Bouwkundig element

Sint-Paulus Rustoord

Zonnebekestraat 71 (Langemark-Poelkapelle)
Ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels van 1922. Complex bestaande uit centraal gedeelte geflankeerd door lagere L-vormige dienstvleugels, U-vormig gegroepeerd rondom omhaagde voortuin.