Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

29 resultaten


ID: 213702 | Bouwkundig element

Hoeve

St.-Martensstraat 13 (Brakel)
Oorspronkelijke hoeve, later verbouwd als café. De woning vormde vroeger één vrijstaand geheel met de woning die ernaast. Volgens de eigenaars is de woning gebouwd in 1772. Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met verankerde witgeschilderde en decoratief gecementeerde lijstgevel op gepikte plint met schijnvoegen met daarboven een band van imitatiebreuksteen.


ID: 131315 | Landschappelijk element

Opgaande es als erfbeplanting

Rooststraat 1 (Herne)
De gewone es (Fraxinus excelsior) staat ten zuidoosten van de hoeve Het Rozenhof. De opgaande boom heeft een hoogte van 27 meter en omtrek van 316 centimeter.


ID: 307530 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Eeckhoutmolenstraat 14 (Langemark-Poelkapelle)
De aan de straat gelegen wederopbouwhoeve ‘Rozenhof’ telt drie vrijstaande gebouwen, die vóór 1926 in situ werden heropgebouwd, en een bakstenen veldkapel van na de Tweede Wereldoorlog. De erftoegang wordt geaccentueerd door een hekken tussen bakstenen hekpijlers en door welkomstbomen.


ID: 30703 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeves

Oude Boezingestraat 1, Steenstraat 2 (Ieper)
Wederopbouwhoeve enerzijds grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 131316 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en knotwilgen

Manhovestraat, Rooststraat (Herne)
De kaphaag van gewone haagbeuk (Carpinus betulus) staat op de perceelsgrens van een weiland, horende bij de hoeve Het Rozenhof. De bomenrijen staan voornamelijk ten oosten van de hoeve. De kaphaag bestaat uit haagbeuken die dicht bij elkaar, maar op onregelmatige plantafstanden werden aangeplant. De knothoogte bedraagt 230 centimeter. De dikste stam heeft een omtrek van 232 centimeter. Er staan op dezelfde perceelsgrens enkele knotbomen van schietwilg (Salix alba).


ID: 35959 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tramstraat 9 (Destelbergen)
Ten opzichte van van de overige bebouwing opvallend alleenstaand herenhuis met een kleine omheinde voortuin. IJzeren toegangshek rechts naast het woonhuis aan de straat, tussen twee zware, overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers. Dubbelhuis met twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak, gebouwd circa 1830.


ID: 127178 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.


ID: 304910 | Bouwkundig element

Gekoppelde eclectische burgerhuizen

Du Chastellei 30-32 (Antwerpen)
Gekoppelde half vrijstaande villa’s in een pittoreske eclectische stijl, omstreeks 1910 voor verkoop opgetrokken in opdracht van het echtpaar Alberic Du Chastel de la Howarderie en Maria Catharina Elisabeth de Vinck de Wezel, dochter van baron de Vinck en eigenaars van de gronden waardoor de Du Chastellei en de aanpalende straten getrokken werden. Een oprichtingsplan is niet teruggevonden, waardoor de ontwerper van de villa’s niet gekend is.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.