Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86689 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 29 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde, heden volledig geschilderde bakstenen lijstgevel. Luiken met figuratieve klemmen. Oorspronkelijk rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht, heden met gebogen tussendorpel en kleine roedeverdeling in bovenlicht.


ID: 86803 | Bouwkundig element

Huyse ter Stocktcapelle

Oude Stationstraat 133, 131A (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw als woonhuis van de verffabrikant Arthur Robberecht-Laleman, met achterliggende bijgebouwen van de groothandel en de loodwitfabriek. Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86747 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Kortrijkstraat (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van beeldhouwer Karel Lateur en aannemer Edgard Lievens. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 6 oktober 1921.


ID: 86675 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Hulstplein (Tielt)
Sint-Antoniuskapel, gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de "v.z.w. Damen der Heilige Familie" aan de noordwestelijke hoek van de voorbouw van het Heilige Familie-Instituut (zie nummer 32), met geplaveid toegangspad tussen aanplantingen. Bakstenen kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Grote puntgevel aan oostzijde op schouderstukken en uitlopend op steunberen; natuurstenen dekstenen. Rondboognis in top waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren.


ID: 86813 | Bouwkundig element

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

Poelberg (Tielt)
Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen.


ID: 86887 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 2 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, tevens ontwerper van onder meer het Gildhof. Enkelhuis van twee bouwlagen met souterrain onder zadeldak met centrale dakkapel,


ID: 86699 | Bouwkundig element

Restant van hoekcomplex

Ieperstraat 84 (Tielt)
Restant van hoekcomplex in traditionele stijl, opgetrokken in 1890.


ID: 86771 | Bouwkundig element

De Beiaard

Markt 12 (Tielt)
Ingesloten hoekpand in traditionele stijl, gelegen in de noordoostelijke hoek van de Markt, aan oostzijde palend aan het stadhuis. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86685 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Ieperstraat 22 (Tielt)
Woonhuis met 19de-eeuwse kern en aangepaste gevel in art-decostijl naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens (signering rechts in plint), een verbouwing die vermoedelijk dateert van 1929. Breedhuis van vijf (ongelijke) traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel van gele siersteen in decoratief metselverband op natuurstenen plint; nieuwe gootlijst. Poort met vierdelige beglazing voorzien van decoratief gestileerd ijzeren hekwerk.


ID: 86848 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.