Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

221 resultaten


ID: 308046 | Landschappelijk element

Spoorwegbedding lijn 83 Kortrijk-Ronse

Avelgem (Avelgem), Harelbeke (Harelbeke), Kortrijk (Kortrijk), Ronse (Ronse), Heestert, Moen, Zwevegem (Zwevegem)
Het tracé van de oude spoorlijn 85 Kortrijk-Ronse is tussen Kortrijk en Avelgem en ten westen van Ronse-centrum nog duidelijk herkenbaar in het landschap als een lijnelement. Langs de route is sporadisch nog signalisatie en spoorweginfrastructuur aanwezig. Ook enkele spoorwegtaluds herinneren nog aan de vroegere functie van het huidige fietspad. In Ronse is de oude spoorwegbedding gedeeltelijk in gebruik voor landbouwverkeer en gedeeltelijk verbreed en aangepast voor autoverkeer.


ID: 308491 | Bouwkundig element

Twee Belgische militaire posten

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Twee militaire posten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de Belgische eerste linie.


ID: 58165 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning en gemeenteschool

Kouterstraat 2-4 (Laarne)
De werken voor de bouw van de nieuwe school met bijhorend schoolhuis werden toegewezen aan aannemer August De Mey uit Wetteren en waren voltooid begin 1877. De nieuwgebouwde onderwijzerswoning was een bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen schilddak. De aanpalende meisjesschool omvatte onder meer drie klassen en twee overdekte speelplaatsen.


ID: 212831 | Bouwkundig element

Herenhuis in neo-Lodewijk XV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 130 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de bankier Jos. Opdebeeck, naar een ontwerp van architect Max Winders uit 1913. De bouwheer was zaakvoerder van de Antwerpse private bank Banque Jos. Opdebeeck et Cie.


ID: 126652 | Bouwkundig element

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.


ID: 7506 | Bouwkundig element

Burgerhuis en meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 59-61 (Antwerpen)
Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.


ID: 88018 | Bouwkundig element

Vrije basisschool Sint-Godelieve, voorheen Sint-Jozefschool

Patersonstraat 98 (Oostkamp)
Vrije basisschool Sint-Godelieve, voorheen Sint-Jozefschool, opgetrokken in neogotische stijl tussen 1884-1886 naar de plannen van Jules d'Hoore. Schoolgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder samengestelde, pannen zadel- en halve schilddaken. Voorgevels uitgewerkt met een centrale vleugel van zeven traveeën en aan weerszijden een drie traveeën-brede puntgevel in een licht risaliet, gericht naar de straat.


ID: 113435 | Bouwkundig element

De Marbaixstraat

De Marbaixstraat 1-56, 58-68 (Antwerpen)
Gelegen op het gehucht Dam tussen Lange Lobroekstraat en Ceulemansstraat. Opening door architect Jacques De Weerdt op 22 februari 1910. Genoemd naar hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen August De Marbaix, die in de jaren 1840-1843 de leiding had bij de aanleg van de Rijn- of havenspoorweg.


ID: 122153 | Bouwkundig element

Merksplas Kolonie

Beersedreef 2, Beukendreef 1-2, Dammekensstraat 1-6, Eikendreef 1-2, Gasthuisdreef 1, Gentse Wijk 1-10, Kapelstraat 1-10, 11, Kweekstraat 1-12, 13-15, 4A-B, Nijverheidsstraat 1-6, 2A, Ossenweg 3, 1A-B, Rode Dreef 1-2, Steenweg op Rijkevorsel 1-28, 29-65, Steenweg op Wortel 1-2, 3-5, 6, 1A, 6bis, Zoete Inval 1-8 (Merksplas)
Tegelijk met de stichting van een vrije landbouwkolonie in Wortel, werd te Merksplas een bedelaarshuis -onvrije kolonie- opgericht.


ID: 60863 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwershof

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.