Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 31483 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Kleine Markt 3-4 (Poperinge)
Twee gelijkaardige vervallen enkelhuizen uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 91089 | Bouwkundig element

Kunstwerk in de tuin van het gemeentehuis

Stationsstraat (Kortemark)
Kunstwerk in de tuin van het gemeentehuis. Voorstelling van grote stoel. Ontwerp van meubelmaker Koenraad Dewulf (afkomstig uit Kortemark, woont momenteel in Watou (Poperinge).


ID: 31476 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 1 (Poperinge)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd circa 1810 op de plaats van het in 1793 vernield kasteel. Het kasteel werd gebouwd in 1620 en is zichtbaar op een 17de-eeuwse afbeelding van Sanderus.


ID: 200991 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Palingstraat 2 (Poperinge)
De hoeve vertoont sporen van eeuwenoud vakwerk. De hoeve Palingstraat 6, iets verderop gelegen in de straat, heeft gelijkaardige kenmerken. De opvallende constructies bevatten unieke houtverbindingen. Beperkt onderzoek van een ophopingslaag aan de noordzijde van het huis van de Palingstraat 2 bracht laat-13de-eeuws schervenmateriaal aan het licht.


ID: 31501 | Bouwkundig element

Hoeve met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Hoeve, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778, met losse, lage bestanddelen rondom een erf met poel. Ten westen ligt een onverharde erfoprit met aan de straatzijde enerzijds een 19de-eeuws kapelletje en anderzijds een ast. Ten noorden van het erf bevindt zich een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal en aangebouwd bakhuis.


ID: 31487 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Moenaardestraat 2 (Poperinge)
Voormalig wethuis van de heerlijkheid van Douvie, tevens voormalige herberg, type afspanning, met achterliggende brouwerij, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 201446 | Bouwkundig element

Hopast

Douvieweg 44 (Poperinge)
Hopast, volgens het kadaster gebouwd in 1956, maar wellicht ouder, die deel uitmaakt van een verbouwde hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ast bestaat eigenlijk uit twee asten met daartussen een open ruimte. Binnen zijn er in totaal drie systemen toegepast: een systeem met open cokesvuren, later vervangen door een aangebouwde cokesoven met ventilator, het systeem Allaeys en het systeem Vandemoortele.


ID: 31482 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkhofstraat (Poperinge)
Georiënteerde kerk gelegen middenin een omhaagd kerkhof met Heilig Hartbeeld aan de zuidzijde. Begrensd ten noorden door de Warandebeek, ten zuiden door het Watouplein.


ID: 213637 | Bouwkundig element

Nieuwe begraafplaats Sint-Jan-ter-Biezen

Kapellestraat (Poperinge)
Op de nieuwe begraafplaats van Sint-Jan Ter Biezen, langs de Kapellestraat, zijn een Britse grafsteen en twee heldenhuldezerkjes terug te vinden, te midden van de andere graven.


ID: 31455 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Douvieweg 23-25 (Poperinge)
Rijkswachtkazerne uit 1920 in historiserende wederopbouwarchitectuur, waarvan twee blokken resteren.