Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

189 resultaten


ID: 213633 | Bouwkundig element

Watou Churchyard

Watouplein (Poperinge)
Britse graven uit de Eerste Wereldoorlog, verspreid over het kerkhof, ten noorden van de kerk.


ID: 23776 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Blekerijstraat (Roeselare)
Aangelegd op een perceel aan de Groenestraat in 1806, nadat Napoleon Bonaparte in 1804 het begraven rondom de kerken had afgeschaft. Sindsdien steeds uitgebreid; circa 1910 met een aansluitend perceel aan de Blekerijstraat en later nog verder in westelijke richting. Heden gelegen binnen het stratenblok gevormd door Blekerijstraat, Groenestraat, Westlaan en Molenstraat. Op de begraafplaats bevinden zich verschillende ereperken en oorlogsgedenktekens.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 16954 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding

Knollestraat (Veurne)
Georiënteerde neogotische kerk met ommuurd en deels beboomd kerkhof, waarvan de westelijke toegang wordt gemarkeerd door hekpijlers. Variante op het typisch kerkschema van de streek; hallenkerk met westtoren hier vervangen door basiliek met westtoren. Voorts, interpretatie van de gotische architectuur, zie bakstenen traceringen, steunberen met versnijdingen, spitsboogvensters onder meer twee, drie- en vierlichten met afzaat, oculi.


ID: 304666 | Bouwkundig element

Begraafplaats Oud Kerkhof

Oude Vestingstraat (Veurne)
19de-eeuwse begraafplaats met een rijke variatie aan kwalitatief hoogstaande graftekens uit de 19de en 20ste eeuw. Op de begraafplaats zijn eveneens militaire ereperken en heldenhuldezerken terug te vinden.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 201065 | Bouwkundig element

Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat (Vleteren)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is afgebakend met een haag en kan betreden worden via een smeedijzeren hekken. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een bakstenen schuilgebouw en 17 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 31625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rectrudis met kerkhof

Woestendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis middenin een omhaagd kerkhof met onder meer Franse oorlogsgraven, ten oosten van dorpsplein. Geplaveid westelijk kerkpad. Hallenkerk van 1921-1923 naar ontwerp van architecten J. en W. Vercoutere, met gotische westtoren van 1447 . De gotische kerk uit begin 15de eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest met uitzondering van de westtoren, waarna ze grosso modo naar vooroorlogs patroon werd heropgericht.