Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3886 resultaten


ID: 132419 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier bij brug

Eric Sasselaan (Antwerpen)
Een enorme Canadapopulier staat in een stadspark dat is aangelegd aansluitend bij een restant van de ravelijngracht van de Brialmontvesting (1859-1863). De beeldbepalende populier heeft een stamomtrek van 540 cm, een hoog gesleunde takvrije stam van 6 meter en is circa 35 meter hoog (gemeten in 2011).


ID: 133110 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grote Markt (Antwerpen)
Op de Grote Markt van Antwerpen werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen een vredesboom geplant. Het plantvak is met vier kettingpalen afgeboord en voorzien van een bronzen bord met tekst. Deze boom is een nog jonge opgaande linde. Op de plaats waar nu de bronzen Brabofontein staat, heeft tot 1882 de vrijheidsboom gestaan die na de Franse revolutie werd geplant.


ID: 130558 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789.


ID: 131461 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde Rivierenhof

Hooftvunderlei, Sterckshoflei, Ter Rivierenhof (Antwerpen)
De zomerlinde maakt deel uit van het park van het kasteel Rivierenhof en staat in het grasland tegenover de ingang van het Sterckxhof en vormt er visueel een eenheid mee. De lindeboom is met zijn grootte en zijn volume een belangrijk beeldbepalend object in het park. De zomerlinde (Tilia platyphyllos) in het Rivierenhof, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter er rond, is beschermd als monument.


ID: 130405 | Landschappelijk element

Opgaande wilg bij burgerwoning

Steenstraat 101 (Antwerpen)
In de achtertuin van een burgerwoning te Ekeren, staat een enorm uit de kluiten gewassen schietwilg. In het jaar van inventarisatie (2006) vertoonde de boom al de kenmerken van een veteraanboom. Hij is beeldbepalend en had een stamomtrek van circa 5 meter en was 24 meter hoog.


ID: 133092 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn ooit twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Eén exemplaar is overgebleven, de tweede is vervangen door een jong exemplaar. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 133093 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Grote Leiestraat 86 (Anzegem)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee gekandelaarde Hollandse linden.


ID: 131076 | Landschappelijk element

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiënteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.


ID: 307551 | Landschappelijk element

Vastleggingshagen en houtkanten op molenbelt

Kleimolenstraat 2 (Anzegem)
Gemengde hagen en houtkanten aangeplant als vastlegging van een overgebleven molenbelt


ID: 131387 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.