Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3880 resultaten


ID: 131410 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Wetteren)
Langs de Dorpsstraat, op een talud ten noorden van het kerkhof staat een opgaande zilverlinde. Hij werd er als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 130814 | Landschappelijk element

Hangende zilverlinde bij Brouwerij Meganck

Korte Massemsesteenweg 34/36 (Wetteren)
De beboomde tuin, met vijvertje en tuinpaviljoen, bij de voormalige Brouwerij Meganck is intact gebleven. De beplantingen en de aanleg zijn nog representatief voor de periode van aanleg eind 19de eeuw. Een mooi gevormde zilverlinde (Tilia petiolaris) is een mooi bewaard element uit de brouwerstuin.


ID: 130815 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Brouwerij Meganck

Korte Massemsesteenweg 34/36 (Wetteren)
De beboomde tuin, met vijvertje en tuinpaviljoen, bij de voormalige Brouwerij Meganck is intact gebleven. De beplantingen en de aanleg zijn nog representatief voor de periode van aanleg eind 19de eeuw. Een mooi gevormde bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is een mooi bewaard element uit de brouwerstuin.


ID: 130816 | Landschappelijk element

Sikkelcipres bij Brouwerij Meganck

Korte Massemsesteenweg 34/36 (Wetteren)
De beboomde tuin, met vijvertje en tuinpaviljoen, bij de voormalige Brouwerij Meganck is intact gebleven. De beplantingen en de aanleg zijn nog representatief voor de periode van aanleg eind 19de eeuw. Een mooi gevormde sikkelcipres (Cryptomeria japonica) is een mooi bewaard element uit de brouwerstuin.


ID: 85150 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje aan gekandelaarde linde

Kortenbosstraat (Wetteren)
Mariakapelletje aan gekandelaarde linde. Houten boomkapelletje met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, op wolk met engelenhoofdjes.


ID: 131632 | Landschappelijk element

Zilverlinde bij café De Noteloze Notelaar

Lange Wegel 102 (Wetteren)
Linde bij café "De Noteloze Notelaar", gelegen op de straathoek van Lange Wegel met de Warandestraat. Merkwaardige zilverlinde (Tilia petiolaris), geënt op stam, voortgaande op de stamomtrek opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw en mogelijk afgebeeld op prentbriefkaart van rond 1910.


ID: 131220 | Landschappelijk element

Opgaande fladderiep in voortuin

Maelbroekstraat 45 (Wetteren)
Een zeldzame fladderiep staat in de voortuin bij een woning. De meeste fladderiepen die in de erfgoedinventaris zijn opgenomen zijn oude knotvormen of hakhoutstoven, dit exemplaar hier in de Maelbroekstraat is een opgaand exemplaar.


ID: 85042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel  met knotwilgen

Oude Heerbaan (Wetteren)
Traditioneel wegkapelletje van het type veldkapel met vrij jong voorkomen doch mogelijk in oorsprong ouder. Witgeschilderde bakstenen sokkel op gepleisterde plint en afgedekt door een overstekend zadeldak afgewerkt met houten daklijst en ijzeren dakkruisje boven de voorpuntgevel.


ID: 132085 | Landschappelijk element

Opgaande eik bij oude kleiwinning

Volkershouw 20 (Wetteren)
Een zwaar ontwikkelde en mooi gevormde zomereik markeert hier een oude gebruiksgrens. De vroegere straatnaam "de Kalleistraat" verwijst naar een gebied waar klei werd ontgonnen voor het maken van bakstenen. De eik staat als hoekboom op een taludje bij een vroegere kleiwinning.


ID: 130367 | Landschappelijk element

Cirkelvormige hakhoutstoof van zomereik Speelbos

Warandestraat (Wetteren)
In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van het samen verlopen van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen.