Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 213316 | Bouwkundig element

Borstbeeld Karel Cogge

Noordstraat (Veurne)
Gedenkteken met borstbeeld van Karel Cogge, van de hand van beeldhouwer Jules Lagae. Cogge speelde een cruciale rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16745 | Bouwkundig element

Herberg Die Nobele Rose

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.


ID: 16748 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.


ID: 16771 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit 1884

Ooststraat 20 (Veurne)
Burgerhuis uit 1884, gelegen recht tegenover Kaatsspelplaats van waaruit het als blikvanger fungeert.


ID: 213466 | Bouwkundig element

Frans militair ereperk en massagraf

Oude Vestingstraat (Veurne)
Frans militair ereperk en massagraf ('ossuaire') op de stedelijke begraafplaats van Veurne, met doden uit beide wereldoorlogen.


ID: 304666 | Bouwkundig element

Begraafplaats Oud Kerkhof

Oude Vestingstraat (Veurne)
19de-eeuwse begraafplaats met een rijke variatie aan kwalitatief hoogstaande graftekens uit de 19de en 20ste eeuw. Op de begraafplaats zijn eveneens militaire ereperken en heldenhuldezerken terug te vinden.


ID: 16788 | Bouwkundig element

Burgemeesterswoning

Pannestraat 3 (Veurne)
Voormalige burgemeesterswoning; sedert 1851, Vrije kleuterschool der zusters van de Heilige gehoorzaamheid. Laatclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect Grawez van 1821.


ID: 16920 | Bouwkundig element

Wegkapel

Roesdammestraat (Veurne)
Wegkapel ter herinnering aan Léonce Philippart, die op deze locatie dodelijk gewond raakte op 16 september 1918, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Zeskantig bakstenen gebouwtje onder tentdak (leien) met gesmeed ijzeren kruis.


ID: 216790 | Bouwkundig element

Twee Belgische mitrailleurposten Oude Aa-Vaart

Roesdammestraat (Veurne)
Twee nagenoeg bovengrondse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, op ongeveer 65 meter van elkaar gelegen in een weiland net ten westen van de Oude A-vaart, net ten zuiden van het Zoutenaaieleed / Lampernissegeleed, naast het fietspad 'Oude Aa-vaartpad'.


ID: 16805 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Rozendalstraat 2 (Veurne)
Voormalig schoolgebouw. Eclectisch hoekgebouw en blikvanger vanaf kruispunt Ooststraat met Karel Coggelaan.