Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2399 resultaten


ID: 217015 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Laagweg 93 (Wervik)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de 'Meenen-Riegel'. De constructie lag meer bepaald net tussen de twee verdedigingslijnen van deze dubbele stelling, die ten westen van Menen was aangelegd met prikkeldraadversperringen, (stukken) loopgraaf en bunkers.


ID: 208944 | Bouwkundig element

Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog

Menenstraat (Wervik)
Duits elektriciteitsgebouw uit de Eerste Wereldoorlog. Vierkant bakstenen torenvolume met aan de westkant deels bewaarde aanbouw. De bakstenen muren zijn opgetrokken in kruisverband. Het torengebouw bestaat uit twee verdiepingen, van mekaar gescheiden door een plafond uit beton versterkt met stalen balken.


ID: 217010 | Bouwkundig element

Duitse bunker Ten Drien Eecken

Menenstraat 127 (Wervik)
Duitse mitrailleurs- en observatiepost bij hoeve 'Ten Drien Eecken', die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Cloud Farm'. De bunker maakte deel uit van de meest westelijke verdedigingslijn van de 'Meenen Riegel'.


ID: 32903 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekhuis met Duitse bunker

Ooievaarsstraat 45 (Wervik)
Voormalige apotheek en drogisterij, naar verluidt naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1919-1920; sinds circa 1988 horecabedrijf. In het pand zit een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 205231 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Pastorijstraat (Wervik)
Gedenkteken oorspronkelijk opgericht voor de Wervikse militaire en burgerlijke doden van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van Jules Bernaerts. Het gedenkteken werd onthuld in 1923.


ID: 217016 | Bouwkundig element

Duitse bunker Peaks Buildings

Peperstraat 30 (Wervik)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk in een bestaand bakstenen gebouw opgetrokken. Net naast (ten oosten van) het woonhuis stonden vóór de oorlog drie gebouwen op een rij, die op Britse militaire stafkaarten werden aangeduid met 'Peaks Buildings'.


ID: 32991 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Sint Denijsplaats (Wervik)
Georiënteerd bedehuis te midden van grastuin afgezoomd met bomen, ter hoogte van het in 1806 opgeheven kerkhof toen overgebracht op circa 250 m ten oosten.


ID: 201077 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Sint Denijsplaats (Wervik)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlog, afkomstig van Geluwe. Dit gedenkteken is na de Eerste Wereldoorlog ontworpen door Huib Hoste.


ID: 32913 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Sint-Medardusstraat (Wervik)
Georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type met kooromgang, transept, driebeukig schip en westtoren. Eén van de ruimste bedehuizen in het zuiden van West-Vlaanderen.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.