Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1352 resultaten


ID: 300629 | Bouwkundig element

Commandobunker C40

Flosstraat (Tervuren)
Commandobunker van de tweede lijn bestaande uit een L-vormige constructie van gewapend beton, maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940.


ID: 300088 | Bouwkundig element

Het Hoefijzer

Kasteelstraat 1-2, Warande 2-3, 5 (Tervuren)
Hoefijzervormig stallen- en bediendecomplex met ten zuiden oranjerie, opgetrokken halverwege de 18de eeuw, later omgevormd tot Panquinkazerne.


ID: 300573 | Bouwkundig element

Monument voor de gesneuvelden

Kerkplaats (Tervuren)
Rechthoekig perkje, omgeven door een in hoogte verspringend breukstenen muurtje met het oorlogsmonument opgericht omstreeks 1921.


ID: 215778 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door J. Jourdain

Markt (Tessenderlo)
Het gemeentebestuur van Tessenderlo richtte in 1925 op de markt een monument op ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Beeldhouwer Jules Jourdain werd met het ontwerp belast. Later werden ook de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op het gedenkteken aangebracht.


ID: 86962 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Aarsele-Dorp (Tielt)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Opgericht in 1926 ter herdenking van de gesneuvelde Aarseelse soldaten, opgeëisten en burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Centraal bronzen reliëf met voorstelling van zittende gewonde soldaat, ondersteund door een engel, reikend naar Christus met Heilig Hart, gesigneerd "VITS, MELLE".


ID: 86816 | Bouwkundig element

Beeld van generaal Maczek

Deken Darraslaan (Tielt)
Beeld van generaal Maczek door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout, onthuld op 8 september 1994. Bronzen sculptuur geplaatst op driehoekige natuurstenen sokkel. Voorstelling van generaal Maczek met sleutel uit het Tieltse wapenschild, bij uitbreiding tevens de sleutel van de vele stadspoorten die hij "opent". Eronder, driezijdige sokkel waarop inscripties.


ID: 86627 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Generaal Maczekplein (Tielt)
Oorlogsgedenkteken met Shermantank en gedenkplaat voor de Poolse Pantsertroepen van de Tweede Wereldoorlog. Opgericht ter herinnering aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie.


ID: 86698 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 81 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Aan de gevel oorlogsgedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 86747 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Kortrijkstraat (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van beeldhouwer Karel Lateur en aannemer Edgard Lievens. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 6 oktober 1921.