Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1356 resultaten


ID: 302904 | Bouwkundig element

Weerstandskapel

Weerstandspad (Bilzen)
Kapel voor de herdenking van terechtgestelde en omgekomen verzetslieden van het Geheim Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee marmeren gedenkplaten flankeren de in 1947 gebouwde kapel. Op de platen staan de namen van de 51 omgekomen weerstanders.


ID: 217124 | Bouwkundig element

Bakstenen wachthuisje

Lissewegestraat (Blankenberge)
Bakstenen wachthuisje uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in een weide ten noorden van de Lissewegestraat. Kleine bakstenen constructie onder betonnen geknikt dak. De bakstenen muren waren oorspronkelijk gecementeerd. In beide zijmuren zit een vensteropening.


ID: 217125 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Lissewegestraat (Blankenberge)
Bijna volledig ondergrondse betonnen constructie uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 45080 | Bouwkundig element

Arduinen gedenkzuil

Ruiterstraat (Blankenberge)
Op de noordoosthoek van het voormalige kerkhof, nu plantsoen, bevindt zich een arduinen gedenkzuil met het opschrift op een koperen plaat het opschrift "1914-1918" "Uytkerke, aan zyne Kinderen, gevallen voor het Vaderland". Later wordt een extra plaat met "1940-1945" toegevoegd.


ID: 45084 | Bouwkundig element

Duitse bunker 'WN Tross-Trompet'

Scharebrugstraat (Blankenberge)
Duitse betonnen militaire post uit de Tweede Wereldoorlog, in weide tegenover Scharebrugstraat 235, op zo’n 250 meter ten westen van de stedelijke begraafplaats van Blankenberge. Bovengrondse betonnen militaire constructie.


ID: 45083 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats met ereperk met gedenkteken Moedersmart

Scharebrugstraat 112-114 (Blankenberge)
Begraafplaats, aangelegd vanaf 1908. Inspringende, brede gekasseide toegang, met links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van het moment van de aanleg.


ID: 305768 | Bouwkundig element

Oeverbunker 21 Grensstelling Kanaal Bocholt-Herentals

Poederstraat (Bocholt)
Oeverbunker voor twee mitrailleurs, opgetrokken in het interbellum en deel uitmakend van de Grensstelling of Vooruitgeschoven stelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden. De bunker is gelegen tegen de westelijke kanaaldijk van het kanaal Bocholt-Herentals.


ID: 301436 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Antwerpen

Boechout, Bonheiden, Duffel, Hove, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Mortsel, Putte, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem, Zandhoven (Antwerpen)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 216040 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Frans Van Dijk en Jules Weyns

Sint-Bavoplein (Boechout)
Oorlogsmonument van 1920 naar ontwerp van Frans Van Dijk en Jules Weyns, gelegen ten zuiden van de Kerk.


ID: 216132 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Boom

Heldenplaats (Boom)
Aan oostzijde van de Heldenplaats is het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen gesitueerd, opgebouwd rond een centrale bronzen gesneuvelde soldaat, gesigneerd Bruno Gerrits.