Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1356 resultaten


ID: 70157 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 5

Drie Grachten (Lo-Reninge)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.


ID: 213426 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Molenstraat 12 (Lo-Reninge)
Geallieerde betonnen militaire constructie, die in 1917 zou opgetrokken zijn achter de tweede linie. Volgens de bewoners stonden er oorspronkelijk vijf betonnen constructies op de hoeve, maar vier ervan werden na de oorlog door explosieven vernield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de constructie als schuilplaats.


ID: 70166 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Barnabas met kerkhof

Noordschoteplein 12a (Lo-Reninge)
Georiënteerde parochiekerk, in 1921-1923 naar het vooroorlogse model heropgebouwd. De vooroorlogse gotische kerk dateerde van 1498. Driebeukige gotische hallenkerk met vooruitspringende westtoren, gelegen in omringend kerkhof met bewaarde graven.


ID: 70213 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Pollinkhovestraat (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkteken in de vorm van een cenotaaf met aan het hoofdeinde een kruis, voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen, opgericht in 1919 op initiatief van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, naar ontwerp van Alfons Noseda.


ID: 70212 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.


ID: 212465 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp-Oost (Lochristi)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.


ID: 80122 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Lommel

Dodenveldstraat 30 (Lommel)
Duitse militaire begraafplaats van 16 hectare, aangelegd in 1953-59 door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.


ID: 80153 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kerkplein (Lommel)
In 1920 werd ter nagedachtenis van de Lommelse gesneuvelden in de schaduw van de kerktoren een monument opgericht. Het bronzen beeld is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Frans Jochems.


ID: 80177 | Bouwkundig element

Poolse militaire begraafplaats

Luikersteenweg (Lommel)
Begraafplaats na de Tweede Wereldoorlog aangelegd, met 257 graven van Poolse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. Het merendeel behoorde tot de Poolse 1ste Pantserdivisie, die ons land hielp bevrijden.