6 resultaten


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.


ID: 133410 | Landschappelijk element

Welkomstlindes hoeve Henisdaal

Henisdael 4 (Heers)
Twee lindes werden als welkomstbomen aangeplant bij de toegangspoort van het neoclassicistisch burgerhuis bij de hoeve Henisdaal. De bomen werden aangeplant in het geheel van het herenboerenparkje dat in de 19de eeuw bij dit huis werd aangelegd. Welkomstbomen dienden om 'het kwaad' af te weren van het erf. De noordelijke boom is een Tilia cordata en de zuidelijke een Tilia platiphylos. Beide bomen zijn van vergelijkbare grootte en omvang.


ID: 130921 | Landschappelijk element

Geleide haagbeuk als welkomstboom

Haagstraat 14 (Herne)
De alleenstaande geleide haagbeuk (Carpinus betulus)staat aan de rechterzijde van de toegangspoort van de hoeve. De gewone haagbeuk, waarvan er oorspronkelijk vermoedelijk twee stonden, aan beide zijden van de toegangspoort, vormt een historische eenheid met de hoevesite. De haagbeuk fungeert als welkomstboom.


ID: 130964 | Landschappelijk element

Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt.


ID: 300158 | Landschappelijk element

Poortje van welkomstlindes

Herisstraat 13 (Peer)
Bij de woning in de Herisstraat 13 is de toegang tot het erf geflankeerd door twee lindebomen. Deze twee welkomstbomen werden bovenin aan elkaar ge├źnt en gevlochten waardoor er een poortje ontstond. De lindes hebben omtrekken van 252 cm en 291 cm.


ID: 130885 | Landschappelijk element

Twee leilindes als welkomstbomen bij hoeve

Schoolstraat 83 (Zottegem)
Aan de straatzijde, aan weerszijden van de voordeur van de boerenwoning langs de Schoolstraat te Velzeke-Ruddershove bevindt zich een koppel Hollandse linden (Tilia x europaea) als welkomstbomen. Het koppel Hollandse linden bestaat uit symmetrische, kunstmatig gevormde leibomen. De bomen hebben een onderlinge plantafstand van 3 meter.