Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93121 resultaten


ID: 308039 | Landschappelijk element

Geknotte populier als hoekboom

Borreput 10 (Aalst)
De geknotte Canadapopulier staat in de zuidoostelijke perceelshoek van een perceel horende bij een tuin. De boom is al lange tijd niet meer geknot. Het is waarschijnlijk een Populus canadensis (x) Marilandica. Het perceel waar de boom op staat, grenst hier aan de in het midden van de 20ste eeuw verdwenen voetweg 'sentier nr. 100' die een bocht van 45 graden maakt.


ID: 161 | Bouwkundig element

Distillerie et Malterie Le Lion d'Or

Bredestraat 154 (Aalst)
Voormalige "Distillerie et Malterie Le Lion d'Or", uit het tweede kwart van de 19de eeuw, thans enkel nog mouterij. Met uitzondering van het gebouw der vroegere graanvloeren, ondergingen de meeste andere delen in de loop der jaren talloze en grondige veranderingen, of werden ze recent gesloopt.


ID: 162 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Bredestraat 389-393 (Aalst)
Aaneengesloten rij arbeidershuisjes met voortuintjes, respectievelijk enkelhuistype en dubbelhuistypes met één bouwlaag van twee en drie traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 308036 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zwarte populier als hoekboom

Bremtstraat 133 (Aalst)
De gekandelaarde zwarte populier staat in de noordwestelijke perceelshoek van een smalle tuin. De zwarte populier heeft spiraalvormig ingeplante gesteltakken waarop periodiek geknot werd. Deze zeer specifieke kandelabervorm is zeer zeldzaam.


ID: 378 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Broekstraat (Aalst)
De bakstenen wegkapel werd in 1897-1898 in neogotische stijl gebouwd door bewoners van de Kapelleommegang en de Broekstraat. De kapel, op rechthoekig grondplan opgetrokken, heeft een driezijdige beëindiging. De zijgevels zijn met kleine spitsboograampjes geopend, de voorgevel heeft een onder een spitsboog geplaatste deur met vast bovenlicht.


ID: 379 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Broekstraat 1, 1A (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de 19de eeuw, belangrijk omwille van haar volume en inplanting aan de straat.


ID: 412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Brulken (Aalst)
Bepleisterd en grijsgeschilderd bakstenen gebouw onder een geknikt zadeldak met natuurstenen aandaken en schouderstukken, heropgebouwd in 1743.


ID: 166 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ronsevaal

Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.


ID: 163 | Bouwkundig element

Herberg Het Muisken

Brusselse steenweg (Aalst)
L-vormig hoevetje met onverhard erf. Aan de straat, boerenhuis met bomen ervoor.


ID: 132090 | Landschappelijk element

Witte esdoorn met ingesneden blad domein Ronsevaal

Brusselse steenweg 211 (Aalst)
De geïnventariseerde bomen in het kasteelpark Ronsevaal zijn aangeplant eind 19de eeuw bij de aanleg van het domein. Het bomenassortiment werd met de jaren uitgebreid, afgestorven bomen werden vervangen en in recentere, nieuw aangelegde delen zijn nieuwe bomen aangeplant. Er werd steeds gewerkt aan het bijhouden van een mooi plantenassortiment. De zilveresdoorn is een relict uit die rijke verzameling.