Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93122 resultaten


ID: 377 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Alfons De Cockstraat 81 (Aalst)
Voormalige gesloten hoeve waarvan enkel het woonhuis, het aanpalend en het haaks op de straat ingeplant dienstgebouw bewaard zijn gebleven.


ID: 135233 | Landschappelijk geheel

Osbroek

Alfons Van de Maelestraat, Erembodegemstraat, Frans Blanckaertdreef, Groenenbrielstraat, Kapellekensbaan, Orangeriestraat, Parklaan, Rooms-Hofstraat (Aalst)
Het Osbroek is een komvormige depressie ontstaan ten gevolge van erosie door de Dender. Hier lag oorspronkelijke een afgesneden Dendermeander die nadien opgevuld geraakte met alluviale klei en leem. In de 13de en de 14de eeuw was het Osbroek een gemeenschappelijk beweid en sterk gedegradeerd moerassig bos. Het grondgebruik was over het algemeen hooiland en er werd ook turf gestoken. Langs de graslandpercelen stonden heel wat houtkanten en bomenrijen. Het bosareaal bestond uit middelhoutbossen en bleef grotendeels stabiel. Vanaf de 19de eeuw verminderde het belang van de meersen ten voordele van bouwland en later de wijmencultuur. In de jaren 1915-1916 kocht de stad 17 ha grond in het Osbroekgebied voor de aanleg van een stadspark. Aan de zuidwestkant te Erembodegem werd in 1914 een grote landelijke villa, het zogenaamde Osbroekkasteel gebouwd.


ID: 130406 | Landschappelijk element

Moerascipres Osbroekpark

Alfons Van de Maelestraat 96 (Aalst)
Aan de rand van een laag gelegen vijvertje in het Osbroekpark staat een zwaar ontwikkelde moerascipres. Met zijn stamomtrek van 569 cm (2015) wordt hij bij de dikste moerascipressen van België gerekend.


ID: 105 | Bouwkundig element

Pakhuis

Alfred Keldersstraat 30 (Aalst)
Bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk te situeren eind 19de eeuw met latere bijkomende derde bouwlaag.


ID: 127179 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.


ID: 301021 | Bouwkundig element

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.


ID: 5 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekhuis

Arbeidstraat 2 (Aalst)
Eclectisch hoekhuis, zogenaamde Paviljoen, huis in eclectische stijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 455 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Avouéstraat 5 (Aalst)
Langgestrekt hoevetje met voortuin, uit eind 19de eeuw, met één bouwlaag en zes traveeën met aanleunende stal van twee traveeën en schuur van twee traveeën onder zadeldak.


ID: 456 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Avouéstraat 9 (Aalst)
Huisje uit eind 19de eeuw, met één bouwlaag en drie traveeën onder een steil, half schilddak. Geschilderde beraapte voorgevel op gecementeerde plint, met witgeschilderde luiken.


ID: 309 | Bouwkundig element

Sint-Margrietommegang

Baardegem-Dorp , Bieseweide , Houwelgat (Aalst)
Zeer oude ommegang met relikwie van 1654. Bakstenen kapellen onder zadeldaken, daterend uit midden 19de eeuw.