Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 216049 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Blaasveld

Mechelsesteenweg (Willebroek)
Heilig Hartbeeld van kalkzandsteen, gesigneerd H. De Cuyper.


ID: 14494 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

Huffelplein (Wuustwezel)
Kerk omgeven door grasveld en bloemperken, Heilig Hartbeeld en monument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 216113 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Loenhout

Huffelplein (Wuustwezel)
Monumentaal oorlogsmonument uit witte natuursteen voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 216178 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Zandhoven

Amelbergastraat (Zandhoven)
Gedenksteen van Antoon De Mol en Edouard Vereycken in geometrische stijl, bestaande uit een Heilig Hartbeeld op sokkel geflankeerd door twee wakende soldaten.


ID: 209505 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Brugsestraat 1 (Zedelgem)
Neogotische parochiekerk, ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout). Niet georiënteerde, noord-zuid gerichte kerk uitziende op de Steenstraat en gelegen op de hoek met de Noordstraat en de Engelstraat. Oudste vermelding bidplaats 893. Tussen 1109 en 1114 eerste kerk opgetrokken in veldsteen. Omstreeks 1566 verwoest, in de 17de eeuw deels heropgebouwd. Eind 18de eeuw bouw nieuwe kerk, op 17 juli 1793 ingewijd. Eind van de 19de eeuw bouw nieuwe kerk in 1896-1900, torenspits in 1911. Driebeukige hallenkerk met ingewerkte toren ten zuiden van de linkerzijbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. De plattegrond ontvouwt een schip van vier traveeën, pseudotransept en koortravee. Middenbeuk met voorgeplaatst portaal onder zadeldak, geprofileerde spitsboogpoort onder druiplijst met oren, verhoogde puntgevel bekroond met kruisbloem. Zijdelings geplaatste drieledige toren op vierkante basis onder naaldspits (leien) en met overhoeks geplaatste, verjongende steunberen.


ID: 209337 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. De kerk is als puntrelict opgenomen in de Landschapsatlas.


ID: 84192 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij Sint-Ludgerusparochie met tuin

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.


ID: 33123 | Bouwkundig element

Klooster

Geluveldplaats 5A (Zonnebeke)
Klooster, in feite ruim burgerhuis, middenin omhaagde grastuin. Eclectische wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920. Dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 81147 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Kerkstraat (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.