Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 10589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijdomein Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

Nazaretdreef 99-103 (Lier)
Van de in 1235 opgerichte abdij, die in 1247 naar de Nazarethdreef verhuisde, blijft enkel nog het in 1762 opgerichte poortgebouw over. Het domein is toegankelijk via een beukendreef, de Nazarethdreef, in het zuidoosten. Een deel van de oorspronkelijke omgrachting van de abdij is nog bewaard gebleven.


ID: 70072 | Bouwkundig element

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.


ID: 70068 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrusparochie

Noordstraat 1 (Lo-Reninge)
Pastorie teruggaand op het voormalig abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij. Imposant vrijstaand volume van twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in voortuin met muurtje en hekken. Grosso modo L-vormige plattegrond die teruggaat op de plattegrond van 1782, doch door uitbouw met nutsgebouwen in de wederopbouwperiode uitgegroeid tot onregelmatige U-vorm.


ID: 70069 | Bouwkundig element

Brouwerij Verlende

Noordstraat 3 (Lo-Reninge)
Het huidige hotel gaat terug op de voormalige nu zwaar verbouwde 19de-eeuwse brouwerij Verlende. Bewaard ijzeren hekken aan de straat, toegangsdreef met oude linden. De site van deze brouwerij gaat terug op een woongedeelte van de abdij aangeduid op een schilderij van de Sint-Pietersabdij uit 1648.


ID: 13745 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw Heilig Hart

Antwerpsesteenweg 496 (Malle)
Neoromaanse abdij gebouwd op rechthoekig grondplan met gemoderniseerde brouwerij en boerderij van 1930. Kerk en gastenhuis gebouwd van 1885 tot 1887.


ID: 135365 | Landschappelijk geheel

Abdij van Postel en de Ronde Put

Mol (Mol), Retie (Retie)
Tot op vandaag is Postel een schaars bewoond gehucht, waar groen een prominente plaats inneemt. De relatieve ongereptheid van Postel is in hoofdzaak te danken aan het feit dat het gebied tot voor kort in handen bleef van een zeer gering aantal grootgrondbezitters, waaronder de Norbertijnen van de abdij van Postel en de familie van Broqueville van het 'kasteel van Postel'. De Ronde Put en omgeving betreft, dankzij de uitgestrektheid en ongereptheid, immers één van de interessantste gebieden van de Kempen. De afwisselende vegetatietypes van droge heide, grove dennen, elzenbroek struweel en oude bossen resulteren in een belangrijke botanische waarde.


ID: 52858 | Bouwkundig element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand.


ID: 9250 | Bouwkundig element

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De ankerplaats ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.