Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 22701 | Bouwkundig element

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


ID: 23016 | Bouwkundig element

Kasteel van Nieuwenhoven en kasteelhoeve

Engelbamp 55 (Sint-Truiden)
Sinds het vierde kwart van de 13de eeuw speelhof en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden. De huidige hoeve werd gebouwd door abt Hubert Germeys, het kasteel door abt Jozef van Herck.


ID: 23014 | Bouwkundig element

Poortgebouw en hoeve der benedictinessenabdij Nonnen-Mielen

Metsterenweg 131 (Sint-Truiden)
Thans U-vormige hoeve, waarvan de kern opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De gekasseide platanendreef, die langs het kasteel van Nonnen-Mielen loopt, verbindt ook de hoeve met de Diestersteenweg.


ID: 23061 | Bouwkundig element

Abdij van Terbeek en Sint-Niklaashoeve

Terbeek 76-78 (Sint-Truiden)
Resten van de voormalige abdij van Terbeek, met abdijhoeve. De oorspronkelijke stichting van dit cisterciënzerinnenklooster was het klooster Sint-Trudodal, gelegen in het gehucht Straten, in de 12de eeuw.


ID: 15543 | Bouwkundig element

Boudelohoeve

Koebrugstraat 98 (Stekene)
Abdijhoeve opgebouwd met puin van de gelijknamige abdij ter plaatse. Enkel het woonhuis heeft heden nog kunsthistorische betekenis. Tussen de straat en het woonhuis strekt zich een ruime graasweide met enkele fruitbomen uit. Woonhuis van 1660 met lage bakstenen voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak.


ID: 216436 | Bouwkundig element

Poortgebouw Hof Ter Munck

Warande (Tervuren)
Poortgebouw als overblijfsel van het historische Hof Ter Munck, in 1658 in kaart gebracht als een gesloten hoeve en vandaag gelegen in de noordoostelijke hoek van het park van Tervuren.


ID: 16808 | Bouwkundig element

Abdijhoeve 't Groot Westhof

's Heerwillems 10 (Veurne)
Hoeve als 't Groot Westhof reeds vermeld in de loop van de 17de eeuw. Voorheen klooster van norbertinessen afhankelijk van de Veurnse Sint-Niklaasabdij en zogenaamd Hof der Vrouwen, ingericht tot hoeve na afschaffing van het klooster waarvan de bezittingen eigendom werden van vermelde abdij. De huidige hoeve werd kort na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwd, naar ontwerp van C. Van Elslande, midden bewaarde omwalling. Lage, losse bestanddelen van baksteen onder zadeldaken, in een wederopbouwarchitectuur aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw.


ID: 37960 | Bouwkundig element

Abdij van Sinnich

Kasteelstraat 11 (Voeren)
De abdijgebouwen vormden tot begin 19de eeuw een gesloten geheel rondom het kloosterpand, met de kerk aan de zuidzijde; rondom het pand liep de kloostergang.


ID: 34370 | Bouwkundig element

Hoeve Overlede Goed

Meersstraat 41 (Wachtebeke)
Voorheen enkelvoudig omgrachte hoeve met losse bestanddelen ten zuiden van de Moervaart, vermeldenswaardig als belangrijke historische landbouwsite.


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.