Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7301 resultaten


ID: 9834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andriesparochie met tuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Neotraditioneel getint gebouw opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny in 1875. Het ontwerp toont de pastorie met éénlaagse, haakse bijbouw links, laatstgenoemde is heden verdwenen. Omgevende tuin


ID: 9761 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Paulus-Bekering met tuin

Tweekerkenstraat 67 (Zottegem)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1782 en is een goed voorbeeld van laat-18de-eeuws classicisme, stijl waarin talrijke pastorieën werden gebouwd of getransformeerd en gekenmerkt door een met bepleistering afgewerkte eenvoudige baksteenarchitectuur. De pastorie is een rechthoekig gebouw met verdieping en pannen zadeldak, het geheel onderverdeeld in zeven traveeën met centrale inkom.


ID: 9749 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wijnhuizestraat 107-109 (Zottegem)
hoeve met witbeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (kunstleien). Rechthoekige inrijpoort en lagere poort, ondergebracht in dienstgebouw dat aanleunt bij het woonhuis (onder doorgetrokken bedaking).


ID: 9748 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Wijnhuizestraat 91 (Zottegem)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Hek tussen bakstenen pijlers en muur aan straatzijde.


ID: 214726 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvenhof

Wolvenhoek 3 (Zottegem)
Hoevecomplex vandaag samengesteld uit een in L-vorm gebouwde boerenwoning met stal en tegen deze stal een haaks aansluitende dwarsschuur. In 1859 verdween drie vierde van de hoevegebouwen ten gevolge van een brand. Het hoevecomplex kreeg een semigesloten vierkante aanleg. In 1967 is de hoeve na sloop van twee vleugels gereduceerd tot de huidige aanleg. Erftoegang met ijzeren hekken tussen twee hoge gemetste hekpijlers. In de linker hekpijler uitgespaarde korfboogvormige beeldnis afgesloten door traliewerk.


ID: 307706 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Passtraat (Zoutleeuw)
In de dorpskern van Dormaal liggen enkele hoogstamboomgaarden, restanten van de vroegere commerciële fruitteelt in en rond Haspengouw. De boomgaarden zijn (deels) omheind met een traditionele veekering van meidoornhaag (Crataegus monogyna).


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 57980 | Bouwkundig element

Site van de verdwenen Kleine Molen met pompgemaal en molenaarswoning

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.


ID: 58066 | Bouwkundig element

Hoeve De Hemel

Blankenbergse Steenweg 80 (Zuienkerke)
Eén van de grootste en oudste goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1300. In een ommeloper van 1690-1691 waren twee langwerpige volumes getekend, in elkaars verlengde, ten zuiden van een omwald erf; deze zijn te identificeren als de huidige boerenwoning. Verder nog verschillende verbouwingen in de 19de eeuw. Anno 2002 is de hoeve rechthoekig, nog deels omwald erf met L-vormig geheel van boerenwoning met kern minimaal 17de-eeuws, 18de- en 19de-eeuwse stallen waarvan één met monogram OOB, en bergschuur met datum 1847, aangevuld met losse stalgebouwen. De bakstenen pijlers gaan wellicht minimaal tot de 17de eeuw terug.