Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

635 resultaten


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 300685 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Rijkbos 51 (Zottegem)
Het erf van een boerenwoning wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene scheerhaag van taxus. De nutstuin werd op deze wijze afgesloten van de gure noorderwind en men bekwam hierdoor een microklimaat.


ID: 131613 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag rond kerkhof bij parochiekerk Sint-Amandus

Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Een oude soortenrijke scheerhaag, in oorsprong aangelegd met meidoorn en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met hazelaar, hulst, haagliguster, vlier, sering en gladde iep. De haag is een mooi bewaard voorbeeld van een traditionele afsluiting bij een kerkhof.


ID: 9792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Eligiusplein 3-5 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en Pas in 1856 werd een nieuwe pastorie opgetrokken. Het bepleisterd bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak en werd gebouwd in 1856. Het pand is gelegen in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin. Links en rechts van het hoofdvolume werd in 1927 een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak met trapgevel aan de straatzijde bijgebouwd.


ID: 300289 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als erfafsluiting

Ten Bosse 121 (Zottegem)
Een op scheerhoogte teruggezette meidoornhaag is aangeplant langs de perceelsrand als erfafsluiting en veekeringshaag. In de haag staat een monumentaal uitgroeide op stam gezette meidoorn.


ID: 302575 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Arnauts met tuin

Stationsstraat 1 (Zoutleeuw)
In 1876 gebouwde neo-Vlaamserenaissance villa, naar ontwerp van architect Louis Van Arenbergh, aan de steenweg naar Dormaal en de voormalige spoorlijn Tienen - Tongeren. De villa wordt omgeven door een landschappelijk park van 77,5 are, oorspronkelijk 70 are, met een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest. Achter in de tuin, tegen de muur aan de Sint-Truidensesteenweg bevindt zich een koetshuis met aanpalende paardenstal.


ID: 130317 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Armekleie 1 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf is er een essenkaphaag van meer dan 200 meter lang en met een kaphoogte van 180 cm. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130316 | Landschappelijk element

Vier schermlindes

Armekleie 12 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Armekleie 12 is er een schermbeplanting met opgaande lindebomen. De typische lindenopslag aan de stambasis is dienstig als afsluitingshaag en wordt als scheerhaag onderhouden. Het planten van boomschermen om de woning of aanhorigheden te beschermen tegen zon, wind en regen is hier een traditioneel gebruik.


ID: 130105 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 10 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van beuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.


ID: 130106 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 9 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.