869 resultaten


ID: 80901 | Bouwkundig element

Beenhouwerij in regionale art-decostijl

Harelbeekstraat 9-11 (Zwevegem)
Voormalig beenhouwerij van circa 1930 opgetrokken in regionale art-decostijl. Breedhuis met typerende lijstgevel van gele baksteen met lintvoegen op plint van arduin.


ID: 81320 | Bouwkundig element

Kleine burgerwoning

Moenstraat 2 (Zwevegem)
Moenstraat nr. 2. Kleine burgerwoning met smidse (heden verdwenen) opgetrokken ca. 1930, in opdracht van Delrue-Helbicq. Enkelhuis met fraaie bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van gele baksteen. Opvallende hoefijzervormige muuropeningen met gaaf bewaard houtwerk verwijzend naar de art nouveau. Links, aanpalende werkhuizen. KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Brugge, 207: <


ID: 81222 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Brouwerij

Scheldestraat 67 (Zwevegem)
Scheldestraat nr. 67. Historische hoeve met voormalige brouwerij z.g. "D' OUDE BROUWERIJ" cf. houten naambord bij het poortgebouw of hoeve van de Kloosterhoek (cf. literatuur). In kern 18de-eeuwse hoeve cf. de verschillende gebouwen (stalvleugel en schuur) getypeerd door aandaken en vlechtingen en de aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778) met deels herkenbare configuratie. Gebouwenbest


ID: 81105 | Bouwkundig element

Betonnen roterij

Stampkotstraat 26 (Zwevegem)
Stampkotstraat nr. 26. Betonnen roterij bestaande uit lager gedeelte met drie rootputten en achtergelegen hoger gedeelte met vier putten. Tevens bewaarde bakstenen schoorsteen en dieper in gelegen schuur van rode baksteen.


ID: 81033 | Bouwkundig element

Watermolen Slypemolen

Stedestraat zonder nummer (Zwevegem)
Stedestraat z.nr. Voormalige watermolen, z.g. "<italic>Slypemolen</italic>". Aan de Slypebeek gelegen historische watermolen te bereiken via een landweg tegenover de parochiekerk Sint-Jozef Werkman (oosten). Watermolen voor het eerst vermeld in 1628. Op 26 december 1642 wordt de molen verkocht en vermeld als: "<italic>watermeulen 't Slipken met hofstede en 27c land en meersch te Sweveghem


ID: 81229 | Bouwkundig element

Roterij

Tiegemstraat 18 (Zwevegem)
Tiegemstraat nr. 18. Roterij, opgetrokken in 1955, enige rootput in de gemeente bestaande uit een hoger deel met drie rootputten en achtergelegen deel met twee putten. Achtergelegen geriemde bakstenen schoorsteen en naastgelegen schuur van rode baksteen getypeerd door trapgevel. VAN HULLE M., e.a., <italic>Groot-Zwevegem in oude foto’s, Otegem 1000</italic>, deel 3, 1998, Eeklo, p. 79.


ID: 81227 | Bouwkundig element

Tweewoonst uit de jaren 1940

Tiegemstraat 3-5 (Zwevegem)
Tweewoonst uit de jaren 1940 gesigneerd met gevelsteen door "BOUWMEESTER/ L. DE MUNNYNCK/ KORTRIJK". Lijstgevel van gele baksteen, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Fraaie houten deuren. Naastgelegen werkplaats van rode baksteen.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-15 (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale gaf een enorme impuls aan de lokale economie.


ID: 81244 | Bouwkundig element

Lage arbeiderswoning

Zwevegemstraat 26 (Zwevegem)
Zwevegemstraat nr. 26. Lage arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende fries. Licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Deur met gekleurd glas in het bovenlicht.Achtergelegen voormalig textielatelier.