Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

11 resultaten


ID: 442 | Bouwkundig element

Brouwerij Goossens

Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


ID: 81684 | Bouwkundig element

Brouwerij Van Cauwenberghe

Oostdorp 35 (Anzegem)
Voormalige brouwerij Van Cauwenberghe. In 1851 richt I. Van de Meulebroucke een azijnbrouwerij op. Burgerwoning met vernieuwd parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en met aan de straat gelegen serre en gloriette, zie oude prentbriefkaart. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Heden bakstenen parement van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam. Rechts bedrijfsgebouwen: Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 8227 | Bouwkundig element

Azijnfabriek

Oudenaardsesteenweg 127 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis, dat de vijf eerste traveeën van een constructie met een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) inneemt; beluikte rechthoekige vensters met hardstenen dorpels; rechte muurankers tussen de traveeën en boven de deur. De zesde travee wordt ingenomen door een zware poort met houten latei, waarop nog de tekst "Azynleggery".


ID: 52290 | Bouwkundig element

Herenhuis met hoeve, brouwerij en azijnstokerij De Waaiburg

Kameinestraat 35 (Geel)
De Waaiburg of Waeyenberch met vermeldingen teruggaand tot het begin van de 16de eeuw. In de Middeleeuwen mogelijk een hoeve toebehorend aan de heren van Geel.


ID: 21871 | Bouwkundig element

Branderij

Demerstraat 21 (Hasselt)
Het huidige gebouw werd in 1863 opgericht door Sampermans; thans in gebruik als bioscoop. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 50983 | Bouwkundig element

Directeurswoning en dorpswoningen

Gitsbergstraat 24 (Hooglede)
Directeurswoning van azijn- en cichoreifabrikant Van Canneyt, met vereenvoudigd uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis onder mansardedak met gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Deurrisaliet bekroond met driehoekig fronton. Interieurafwerking uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Links aansluitend voorheen azijnfabriek, nu twee dorpswoningen, waaronder een voormalige kantwinkel; enkelhuisplattegrond met in hal doorgeefluik naar bureel.


ID: 27064 | Bouwkundig element

Brouwerij

Broodstraat 24, Burgschelde 44 (Oudenaarde)
In 1846 oprichting van bierbrouwerij en azijnfabriek. Herenhuis bij brouwerij heropgebouwd onder leiding van R. Messiaen in 1921 na oorlogsschade; in 1951 nieuw gecementeerd. Lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met rechthoekige vensters, deur en poort naar de achterliggende brouwerij en voorzien van neoclassicistische geveldecoratie, kenmerkend voor de jaren 1920.


ID: 27422 | Bouwkundig element

Azijnstokerij De Ruyck

Lucien Vandefonteynelaan 4 (Oudenaarde)
Azijnstokerij, opgericht in 1901. Woonhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, naar verluidt van 1901, later gecementeerd. Kleine bedrijfsgebouwen achterin, ook serres en schouw van voormalige bloemisterij.


ID: 72158 | Bouwkundig element

Hoeve Brasserie d'Helchin

Stationsstraat 20-22 (Spiere-Helkijn)
Eén van de twee brouwerijen die de gemeente rijk was. De oprichtingsdatum van de brouwerij is niet gekend, wel staat vast dat de gebouwen reeds circa 1835 in het bezit zijn van een brouwer. De brouwactiviteiten werden stilgelegd in de loop van de jaren 1940, het bedrijf richtte zich vanaf dan op het verdelen van drank.


ID: 83989 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Elststraat 33 (Zele)
Brouwerswoning, in kern teruggaand op een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende voormalige hoeve en kleinschalige brouwerijsite. Aan de straat gelegen brouwershuis van vijf traveeën + één poorttravee onder schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw met aanvankelijk één bouwlaag en vergroot in 1883. Resterende oude brouwerijgebouwen achter het woonhuis rondom de binnentuin ingeplant.