Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2575 resultaten


ID: 86857 | Bouwkundig element

Hoeve

Sint-Amandstraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Sint-Amandstraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 86874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Martenstraat 11 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de zuidoostzijde van de Sint-Pieterswegel, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch wellicht ouder. Volgens kadaster laat de toenmalige eigenares, weduwe Frans Besien-Vander Espt, het woonhuis in 1906 gedeeltelijk herbouwen en een klein bijgebouw optrekken ten noordoosten van het erf.


ID: 87177 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Smokkelstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve, opklimmend tot circa 1600, met schuur vermoedelijk opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen rondom een deels verhard erf met restanten van een boomgaard.


ID: 87221 | Bouwkundig element

Steenovenhoeve

Uitweg 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen daterend uit de 19de eeuw, gelegen op het einde van de Uitweg, die een oorspronkelijke functie heeft als toegangsweg tot de hoeve. Een oost-west georiënteerd boerenhuis staat aan de noordzijde van het erf en werd verbouw omstreeks 1855 en later in de 20ste eeuw. Ten zuidoosten van het woonhuis ligt een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met duivenhokje. Aan de noordzijde is een bakhuisje aangebouwd. Ten zuidwesten, haaks op het woonhuis, bevindt zich de schuur met stal in het verlengde, gedateerd 1884.


ID: 87223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldstraat 16 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen. Beide parallelle volumes komen reeds voor op de Ferrariskaart van 1770-1778 en later ook op het primitief kadasterplan van circa 1830 met een bakhuisje en poel ten oosten van het woonhuis. Met gras begroeid erf, deels in losse verharding en toegankelijk aan westzijde via twee lindes.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 87072 | Bouwkundig element

Muyzenhoeve

Vinktstraat 51 (Tielt)
Muyzenhoeve met restant van het oude boerenhuis in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Stalgedeelte aangebouwd aan de oostzijde van de boerenwoning; aan de oostzijde van het erf een schuur en ten noordoosten een bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok.


ID: 87226 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.


ID: 86939 | Bouwkundig element

Hoeve

Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.