Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

85 resultaten


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 75948 | Bouwkundig element

Klooster zusters Heilige Vincentius a Paulo, kapel en school Maria Middelares

Kerkstraat 64 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, eerste oprichting in 1853, huidige klooster ondergebracht in kasteeltje met latere toevoegingen van weeshuis, neogotische kapel en schoolgebouwen.


ID: 33127 | Bouwkundig element

Handelspand

Menenstraat 182 (Zonnebeke)
Naar verluidt voormalige graanhandel en bakkerij, nu winkelhuis, waarvan de deels beglaasde deur met gezandstraalde voorstelling van pauw.


ID: 9698 | Bouwkundig element

Patisserie de la Gare

Stationsstraat 50 (Zottegem)
Huis van vier traveeën, drie bouwlagen onder doorgetrokken zadeldak van nummer 48 en aansluitend bij laatstgenoemde omwille van gelijksoortige doch meer picturaal uitgewerkte gevelbekleding met gele en groene glazuurstenen.


ID: 45159 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 14 (Zwalm)
Voormalige hoeve, eertijds ook bakkerij en maalderij, beeldbepalende inplanting met dienstgebouw aan de straat en achterin gelegen woonhuis.