Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

162 resultaten


ID: 28050 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bosterijststraat 2 (Maarkedal)
Gesloten bakstenen hoeve, overhoeks ingeplant ten opzichte van de straat. Voorheen kleinere hoeve waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, later vergroot en uitgebreid tot huidige complex onder aansluitende bedaking rondom onregelmatig vierhoekig erf, merendeels met gras begroeid en met mestvaalt..


ID: 28054 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Gielestraat 2 (Maarkedal)
Grote gesloten bakstenen herenhoeve in agrarische omgeving met opmerkelijke inplanting. Huidige voorkomen voornamelijk uit midden 19de eeuw, resulterend uit heropbouw na brand in 1850. Gekasseid langgerekt rechthoekig erf met mestvaalt aan korte zuidwestzijde. Beide lange vleugels onder pannen schilddak met opvallend symmetrische opstand. Achterste vleugel met woning van het dubbelhuistype in de as van de toegangspoort.


ID: 27928 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve Schaliënhof

Hasselstraat 18-20 (Maarkedal)
Herenhoeve van het gesloten type, door haar opmerkelijk volume en geïsoleerde ligging sterk gemarkeerd in het omgevend akker- en weiland, opgericht in 1840 ter vervanging van en rondom een bestaande kleine gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen van anderhalve of twee bouwlagen onder voornamelijk pannen zadel- en halve schilddaken. Twee brede toegangspoorten met doorrit in de straatvleugel. Neoclassicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder kunstleien zadeldak.


ID: 27939 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen Romansmolen

Kokerellestraat 10 (Maarkedal)
Middeleeuwse watermolensite; gezien zijn vermelding in een overeenkomst van 1155 tussen Arnulf van Oudenaarde en de abdij van Ename, toenmalige eigenaar van de watermolen, wellicht in oorsprong oudste watermolen van Maarke. Bakstenen molengebouw van vier traveeën onder zadeldak afgewolfd boven kopgevel met toegang, voornamelijk van circa 1800.


ID: 27880 | Bouwkundig element

Herenhuis

Louise-Mariestraat 15 (Maarkedal)
Herenwoning met ruime, omringende beboomde tuin. Bakstenen dubbelhuis uit 1869 van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen zadeldak. Dienstvleugel van twee bouwlagen met stallen en bakoven op begane grond. Losstaand circa 10 jaar later bijgevoegd bakstenen koetshuis onder zadeldak. Op lichte verhevenheid van de tuin, merkwaardig rond en hoog tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit het begin van het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 28036 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg Nieuwen Nest

Weitstraat 6 (Maarkedal)
Lang aan de straat palend boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Ten noordoosten, loodrecht achter aangebouwde gewitte bakstenen dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak. Ten zuidoosten, kort L-vormig aanpalend bijgebouw met bietenkelder en bakoven.


ID: 27956 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Lummene

Wijmierstraat 31 (Maarkedal)
Achterin gelegen boerenerf bereikbaar via rechte populierendreef, walgrachten gedempt. Gewitte bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch aangepast, waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten oosten op het voorerf, laag wagenhuis uitlopend op bakoven. Ten westen, losstaande dwarsschuur van drie traveeën.


ID: 28044 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Zeelstraat 16 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in gewitte baksteenbouw. Voorerf met ijzeren toegangshek aan de straat. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vroegere bakoven geïncorporeerd in zijdelings aanbouwsel. L-vormig bedrijfsgebouw met geringe verbouwingen; omvat koeienstallen, schuur en wagenhuis.


ID: 50615 | Bouwkundig element

Burgerhuis met oude kern

Noordstraat 3 (Maldegem)
Woning op L-vormige plattegrond, op een verspringende rooilijn, met zeer oude kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, onder meer zichtbaar in de achterpuntgevel. In de tuin, oud boerenhuisje met aangebouwde bakoven.


ID: 40300 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Torenhof

Brussegemkerkstraat 1-3 (Merchtem)
De gesloten hoeve Torenhof, voorheen zogenaamd Hof ten Alboome of Hof ten Abeele, omvat een gebouwenbestand rond een geplaveide binnenplaats met kern uit de 17de eeuw en latere aanpassingen uit de 18de en 19de eeuw. Zo bewaart het beeldbepalende ensemble een poortdoorgang en een boerenburgerhuis met 17de-eeuwse kern, een boerenwoning met dienstgedeelte uit de 18de eeuw, een aangepaste stalvleugel en een 19de-eeuwse schuur, met integratie van oudere elementen.