Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

21 resultaten


ID: 48869 | Bouwkundig element

Batterij 3, sergeantenwoning en kazemat

Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.


ID: 48870 | Bouwkundig element

Batterij 2

Winningstraat 50 (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze batterijen werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Batterij 2, met sergeantenwoning, kazemat en poortgebouw. Batterij nummer 2 uit 1886 bewaart volledig zijn oorspronkelijke aanleg. De batterij en de omwalling zijn begroeid met bomen en struikgewas. De tegenoverliggende sergeantenwoning wordt bewoond en werd met een rechtervleugel en een kleine linkeruitbouw uitgebreid. Op het kunstmatige eilandje ligt het voormalige hoofdgebouw dat intact behouden bleef.


ID: 307717 | Landschappelijk element

FLAK-stellung uit de Tweede Wereldoorlog

Herentalsesteenweg (Kasterlee)
Tussen mei 1943 en september 1944 was in Herentals een afdeling luchtafweergeschut van het Duitse leger gestationeerd. Van deze FLAK-stellung (Flugabwehrkanone) bestaan tot op vandaag nog heel wat restanten. Ze liggen enigszins verstopt onder de bossen op de heuvelrug tussen Lichtaart en Herentals. Deze site is één van de best bewaarde voorbeelden van een luchtafweerstelling uit de Tweede Wereldoorlog in de Benelux.


ID: 217118 | Bouwkundig element

Geschutsbedding Batterij Braunschweig

Sparrendreef 1B (Knokke-Heist)
De fontein in de tuin van Villa 'Maeger Scorre' bestaat uit de meest westelijke betonnen geschutsbedding van de batterij Braunschweig, daterend uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 208046 | Bouwkundig element

Site Lange Max

Clevenstraat 2 (Koekelare)
Site met bewaarde geschutsbedding van een kanon uit de Eerste Wereldoorlog, gekend als de "Leugenboom" of de "Lange Max". Sinds eind de jaren 1990 ingericht als "Vredesmuseum en Herinneringspark".


ID: 215384 | Bouwkundig element

Artilleriepost Eerste Wereldoorlog

Vossenstraat (Kruibeke)
Belgische artilleriepost uit 1914 opgetrokken ter verdediging van Vesting Antwerpen ter hoogte van Kruibeke.


ID: 54829 | Bouwkundig element

Veldbatterij Stützpunkt Leffinge of Veldbatterij Hannover

Fleriskotstraat (Middelkerke)
Versterkingswerken daterend uit Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter ter verdediging van de kust. Dit areaal omvat twee geschutkazematten, open beddingen, andere bouwwerken, loopgraven en hindernissen.


ID: 55115 | Bouwkundig element

Veldbatterij Bamburg

Schuddebeurzeweg (Middelkerke)
Gelegen in een weiland gevat tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg. In 1942-1944 door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de "Atlantikwall". Drie km landinwaarts gelegen; ter verdediging van de ten westen gelegen haven van Nieuwpoort. Uniek als enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de "Atlantikwall" tussen Boulogne en de Scheldedelta, id est met loopgraven en bunkers van verschillende typologie.


ID: 200824 | Bouwkundig element

Restanten van de marine kustbatterij Ramien

Oude Zeedijk (Nieuwpoort)
Restanten van een Duitse batterij uit de Tweede Wereldoorlog, met deels bewaard bakstenen loopgravenstelsel en betonnen bunkers.


ID: 77901 | Bouwkundig element

Duitse veldbatterij

Grintweg (Oostende)
Restanten van een Duitse veldbatterij deel uitmakend van het steunpunt van het Oostendse 'Landfront', een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).