Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1173 resultaten


ID: 127179 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)
Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 81 | Bouwkundig element

Armenwerkhuis , later jongensweeshuis

Kattestraat 17 (Aalst)
Voorheen zogenaamd "het Mol", eertijds Armenwerkhuis en sinds 1820 Jongensweeshuis, later verzorgende functie onder meer als materniteit (1860-1899), zie gevelplaten. Heden stedelijke bibliotheek. Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Vermoedelijk oude kern in bak- en zandsteenstijl, later aangepast.


ID: 206 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.


ID: 212436 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.


ID: 165 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Overhamme

Overhammedreef 26-32 (Aalst)
Resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd. Park en dubbele toegangsdreef in quinconce-verband.


ID: 221 | Bouwkundig element

Hoekhuis met Mariabeeld

Pontstraat 21 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën, onder mansardedak, met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Sierlijk 18de-eeuws Mariabeeldje met kind tegen de afgeschuinde hoek van de bovenverdieping.


ID: 299 | Bouwkundig element

Beluik Ingang Borreman

Windmolenstraat (naast nr. 17) (Aalst)
Beluik met socio-historische waarde daterend van 1850.


ID: 34586 | Bouwkundig element

Sint-Agnesschool

Brouwerijstraat 28, 26A (Aalter)
Kloostergebouwtje met rechts aanleunende kapel en verderop recente schoolgebouwen, deels verborgen achter de afsluitingsmuur, gedateerd 1852-1952.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.