Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1173 resultaten


ID: 43139 | Bouwkundig element

Burgerhuis Spiegelhuis

Grote Markt 23 (Zoutleeuw)
Merkwaardig renaissancegebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen, voorheen gedateerd 157(1) door middel van muurankers in geveltop.


ID: 57914 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Brugse Steenweg 39 (Zuienkerke)
Klein witgeschilderd wegkapelletje in beton op hoge sokkel aan erfoprit van hoeve De Blauwe Poort met Mariabeeldje achter tralies.


ID: 58090 | Bouwkundig element

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3-5 (Zuienkerke)
De huidige gebouwen van het kasteel zijn volgens de literatuur 17de-eeuws met verbouwingen in de 18de eeuw en renovatie in de jaren 1960. De site is een unieke getuige is van de hoogmiddeleeuwse wooncultuur in Vlaanderen, gelegen op een motte met vierkante walgracht, te bereiken via een bakstenen boogbrug. De renovatie in 1960-1966 heeft het interieur volledig veranderd, maar behield grotendeels het uitzicht van het exterieur. Het koetshuis gebouwd circa 1848, in rode baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Hoeve met losse bestanddelen, in verankerde bruine baksteen. De boerenwoning is een laag gebouw van zes traveeën en één bouwlaag over pannen zadeldak gedateerd waarschijnlijk 1848, lang stalgebouw van circa 1848 en een dubbele dwarsschuur gedateerd 1836 met bewaard eiken dakspant.


ID: 57972 | Bouwkundig element

Staakkapel

Westernieuwweg Noord (Zuienkerke)
Wegkapelletje op hoge vierkante pijler onder zadeldakje, geplaatst aan erftoegang van een voormalige 18de-eeuwse hoeve, met beglaasde nis.


ID: 38366 | Bouwkundig element

Kasteel Te Lake

Leie Linkeroever 37 (Zulte)
Classicistisch kasteel met koetshuis en bijgebouw, gebouwd in 1748, kasteel met vleugeldeur in rococostijl geplaatst na 1889, gelegen binnen een vijfhoekige omgrachting, toegankelijk via een brug.


ID: 45309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Boekelbaan 151 (Zwalm)
Oorspronkelijk éénbeukig kruiskerkje in Romaanse en vroeggotische stijl, uitbreiding in 1704-05 en heropbouw van toren en koor in 1796 en rest van de kerk in 1846-49, omringend kerkhof afgesloten door bakstenen muur.


ID: 45146 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van Liefde en pensionaat, heden Mariaheem

Kasteeldreef 2 (Zwalm)
Gebouwencomplex ingeplant achter de kerk, de nog bestaande schoolgebouwen dateren uit de jaren 1880 en 1890 en werden gebouwd door architect E. Van Hoecke-Peeters.


ID: 80857 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.


ID: 81200 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouwerijstraat 27 (Zwevegem)
Hoeve met 18de-eeuwse kern zie aanduiding hoeve sinds 1770-1778. Gebouwen van rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels bekiezeld erf. Erftoegang via poortgebouw getypeerd door heiligennisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aansluitend stalvleugels. Woonhuis met pannen dak met datum 1935 doorbroken door klokkentorentje met schuren en huisweide afgezoomd door populieren.


ID: 81147 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Kerkstraat (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.