Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

21 resultaten


ID: 227 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Begijnhof 40A (Aalst)
Gebouwd in 1787-1794 naar ontwerp van Jan De Staercke van Nederbrakel, op het domein van het vroegere Wilhelmieten- of Sterherenklooster, en noordzuid georiënteerd. Zeldzaam voorbeeld van late ancien-régime-kerkbouw in classicistische stijl, opgetrokken uit bakstenen en afbraakmateriaal van de vermelde kloosterkerk


ID: 300119 | Bouwkundig element

Begijnhof

Ossenmarkt 5-6, Rodestraat 39, 43 (Antwerpen)
Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat.


ID: 84409 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk toegewijd aan de Heilige Elisabeth van Hongarije

Begijnhof 5 (Brugge)
Begijnhofkerk toegewijd aan de Heilige Elisabeth van Hongarije en gelegen in het oostelijk deel van het Begijnhof. Georiënteerde pseudo-basilicale kerk met gotische en barokke stijlkenmerken. De eerste vroeggotische kerk gaat terug tot midden 13de eeuw, meer bepaald het schip; het koor werd gebouwd omstreeks 1260-1300. Latere bouwfases in de 17de en vroege 18de eeuw.


ID: 48069 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk

Begijnhof 45 (Dendermonde)
Op het binnenplein ingeplante georiënteerde kerk gebouwd in 1927-1928 naar de plannen van architecten Alphonse en Maurice Vossaert op de plaats van de oude begijnhofkerk. Eenbeukige kerk van vier traveeën met iets smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en rechthoekige sacristie aansluitend tegen de eerste koortravee aan de zuidzijde. Opgetrokken uit baksteen met sporadische verwerking van natuursteen.


ID: 41618 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Kerkstraat-Begijnhof 4B (Diest)
Van de oude kapel, gebouwd circa 1265, blijft niets meer over. In de 14de eeuw werd ze vervangen door de huidige gotische kerk, opgetrokken uit ijzerzandsteen.


ID: 20089 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elisabeth

Begijnhofdries (Gent)
In 1242 kreeg gravin Johanna van de Schepenen van Gent een stuk grond ter vestiging van een begijnhof; de abt van Sint-Baafs stemt toe er een kapel op te richten. De Doornikse zuilen van de huidige kerk zijn vermoedelijke getuigen van deze eerste bouwfase doch uitbreiding van de kerk in de 17de eeuw met twee belangrijke bouwfasen (1636-1641 en 1682-1684). De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van zes traveeën met gelijke zijbeuken en koor van twee traveeën en vijfzijdige sluiting, geflankeerd door zijkoren in het verlengde van de zijbeuken. Uitwendig volledig opgetrokken uit baksteen verlevendigd door zandsteen.


ID: 26777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.


ID: 19428 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Heropbouw van de kerk in laatrenaissance-, vroege barokstijl aangevat in 1658. De barokke voorgevel dateert van 1720. De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van acht traveeën tussen zijbeuken met rechte sluiting en koor van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 22113 | Bouwkundig element

Begijnhof

Zuivelmarkt 33-35 (Hasselt)
Het begijnhof, in zijn huidige vorm, bestaat uit een L-vormige huizenreeks, gelegen rondom een pleintje, thans ingericht als tuin, waarin de ruïnes van de voormalige begijnhofkerk bewaard bleven.


ID: 47015 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Begijnhof (Herentals)
Georiënteerde, laatgotische pseudobasiliek van 1599-1614, centraal gelegen op het deels omhaagde voormalige kerkhof, aan de zuidzijde afgesloten door gietijzeren hekken.