Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

59 resultaten


ID: 88057 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gruuthuyse

Gruuthuselaan 1, Kapellestraat 87, Stationsstraat 186, 190, 194-198, 186A, Westdijk 19 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuyse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissance-stijl, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoningen, dreven en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne. Park met verdiepte gazonpartijen, spiegelvijver met bijzondere watersculptuur, winterserre, rozenpergola en geschoren elementen, graslanden, solitaire bomen, bomengroepen, boomweide, dreven, lovergang, parkbossen en bijhorende zichtassen.


ID: 130722 | Landschappelijk element

Loofgang van gewone haagbeuk in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het kasteel Gruuthuse omvat een uitgebreid park en bos met talrijke landschapselementen. Midden in een bosperceel werd een loofgang aangelegd van gewone haagbeuk. De haagbeuken worden geschoren om het uitzicht van een corridor in stand te houden.


ID: 130782 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bij het kasteeldomein Kaasterkasteel is een sterrebos aangelegd in de 18de eeuw. Dwars door het centrum van de centrale sterredreef loopt een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken. Dit relict is het restant van een lovergang of berceau die deel uitmaakte van de oorspronkelijke parkaanleg.


ID: 130783 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken als restant van een lovergang of berceau in het park bij het kasteeldomein Kaasterkasteel.


ID: 134769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Strijtem

Schilder Evenepoelstraat 7, Strijtemplein 15 (Roosdaal)
Landhuis vermoedelijk teruggaand op 17de-eeuws volume in traditionele bak- zandsteenstijl, aangepast in de 18de eeuw en aanzienlijk verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, op heden gecementeerd; bouw van een neoclassicistisch koetshuis rond 1868 ter vervanging van voormalige pachthoeve; landhuis met koetshuis omgeven door park van circa 1 hectare met relicten van parterre en andere vorm­elementen uit het interbellum.


ID: 132496 | Landschappelijk element

Berceau van beuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de beplantingen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een berceau van beuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 303457 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Aalst-Dorp 10 (Sint-Truiden)
Ommuurde pastorietuin volgens het schema van de boerentuin, vermoedelijk qua gebruik teruggaand op de 17de eeuw.


ID: 303462 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Brustem

Brustem-Dorp 24-28 (Sint-Truiden)
Kasteelpark (circa 26 ha) in landschappelijke stijl met riant karakter, van uitzonderlijke ontwerpkwaliteit, in een domein van feodale oorsprong met interessante ont­wikkeling; bestaande uit weilanden, parkbos, hoogstam­boomgaarden en een serpentinevijver; aangelegd in 1879-1884 samen met de bouw van het door Josse Schadde ontworpen neorenaissancekasteel, dat in 1938 brandschade kende en in een verarmde versie werd wederopgebouwd.


ID: 42832 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Sint-Joris-Winge

Leuvensesteenweg 252 (Tielt-Winge)
Domein met als historische kern een omwald hooghof-neerhof, een 17de-eeuws huis van plaisantie, klassieke, 18de-eeuwse aanleg in dalbodemsite met vijvers en sterrenbos heraangelegd rond 1840-1850 in landschappelijke stijl.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.