Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

49 resultaten


ID: 88990 | Bouwkundig element

Gemeentelijke bibliotheek

C. Marichalstraat 1 (Beernem)
Gemeentelijke bibliotheek gebouwd in 1986 naar ontwerp van architect Raoul Musschoot. Op het gazon ervoor een sculptuur van de hand van de Beernemse Liesbeth Vandeweghe, ingehuldigd in 1992.


ID: 89405 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Lattenklieversstraat 46 (Beernem)
Vrijstaand gebouw omringd door parking en monumentale ceder en beeld De Lattenkliever op bakstenen sokkel met opschrift. Gemeentehuis gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect J. Claeys uit Ruiselede.


ID: 81936 | Bouwkundig element

Katholieke Volksbibliotheek

Groeninge 53 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, gebouwd in 1904 naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels (Brugge) als Katholieke Volksbibliotheek.


ID: 29359 | Bouwkundig element

Tolhuis

Jan van Eyckplein 1-2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)
Pand gelegen ten noorden van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol namelijk de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen en bewaart een oude kern en sporen van een bouwfase omstreeks het einde van de 15de eeuw. Tolhuis met omstreeks eind 19de eeuw heropgebouwde gevel met puntgevel in Doornikse steen en Brabantse zandsteen. Rechts bakstenen trapgevel, eveneens heropgebouwd in vierde kwart 19de eeuw, naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Links vooruitspringende aanbouw met een trap en opengewerkt voorportaal, links geflankeerd door het natuurstenen geveltje van de rijkepijnders, heropgebouwd eind 19de eeuw. Hoekhuis bij Spanjaardstraat met een bakstenen trapgevel van 1930, evenals de aanpalende smalle galerij met trapgevel links ernaast.


ID: 78966 | Bouwkundig element

Stedelijke Openbare Bibliotheek Burgemeester Daniel Coens

Eikelberg 1 (Damme)
Stedelijke Openbare Bibliotheek "Burgemeester Daniel Coens", opgetrokken in 1993-1996 naar ontwerp van Architektuur- en Studiebureau Mark Goffin en Koen Willem (Oostkerke); officieel ingehuldigd in februari 1996. Hedendaagse architectuur getypeerd door gebruik van klassieke bouwmaterialen (baksteen) en interessante volumewerking van open en gesloten muurdelen.


ID: 48142 | Bouwkundig element

Bibliotheek

Emiel Van Winckellaan 40 (Dendermonde)
Gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect F. Van Severen (Dendermonde). Het gebouw werd in 1922 voor het Sint-Vincentiusgenootschap opgetrokken ter vervanging van een ouder lokaal en bevatte een boekenzaal en een aparte leeszaal voor vrouwen en voor mannen.


ID: 21622 | Bouwkundig element

Gemeentelijke bibliotheek

Stationsstraat 38 (Genk)
Hoekhuis in neotraditionele stijl met neogotische inslag.


ID: 25508 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


ID: 21049 | Bouwkundig element

Universiteitsbibliotheek, Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blandijnberg 2, Rozier 9, Sint-Hubertusstraat 8, 18 (Gent)
Op de plaats van een voormalige arbeiderscité realiseerde de rijksuniversiteit tussen 1933 en 1945 een bibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (HIKO) naar ontwerp van Henry van de Velde. Van 1957 tot 1962 werd ten zuiden hiervan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte opgetrokken naar plannen van van de Veldes medewerker Eugène Delatte.


ID: 306722 | Bouwkundig element

Bibliotheek Sint-Amandsberg

Halvemaanstraat 92 (Gent)
Bibliotheekgebouw, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1983 opgetrokken naar ontwerp van Clemens Buntinx voor het architectenbureau De Geyter - Van Hecke-Buntinx. Door het massieve karakter en de combinatie van baksteen met details in zichtbeton sluit het ontwerp nog aan bij het brutalisme. De speelse toepassing van driehoekige motieven in de ramen en bij de inkompartij getuigt van een bescheiden beïnvloeding door het postmodernisme.