Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14516 resultaten


ID: 87949 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortrijksestraat 298 (Oostkamp)
Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse hoeve, toegankelijk via een erfoprit in de Nieuwburgstraat. Verankerde, ossenbloedrood beschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint; behorend tot de eigendommen van het naburige kasteel Nieuwburg. Boerenwoning op een L-vormige plattegrond; gevels met beluikte vensters met rood-witgeschilderd houtwerk. Langgerekt stalgebouw met laadluik in de zijgevel.


ID: 87950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Les Croisilles

Kortrijksestraat 308 (Oostkamp)
Begin 20ste-eeuws kasteeltje, quasi centraal in een aangelegd park. Kasteeltje in eclectische stijl geïnspireerd door de cottagearchitectuur. Conciërgewoning eveneens beïnvloed door de cottagearchitectuur. Oorspronkelijke parkaanleg met kenmerken van vroeg 20ste-eeuwse gemengde vormgeving. Verder nog serre en ijskelder. Vóór het hek, verscholen in het groen, staan twee halfhoge, arduinen, neogotische pilasters.


ID: 87951 | Bouwkundig element

Opzichterswoning van kasteel De Breidels

Kortrijksestraat 312 (Oostkamp)
Naar verluidt voormalige woning voor de opzichter van het kasteel De Breidels. De woning situeert zich op het einde van een in noordelijke richting lopende dreef. De bouw van het woonhuis met een achterliggend hondenhuis in opdracht van Irénée Peers de Nieulant wordt in het kadaster vermeld in 1873. Woonhuis met symmetrische opbouw op een H-vormige plattegrond.


ID: 88355 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijksestraat 350 (Oostkamp)
Hoeve volgens het kadaster daterend van 1854. In 1871 wordt ten noorden van de hoeve het kasteel De Woesten gebouwd; de hoeve maakt vanaf dan deel uit van het kasteeldomein. Ten laatste in 1882 wordt de hoeve uitgebreid met een bakhuis ten westen en een landgebouw ten noorden van het woonhuis. Eénlaags woonhuis van het langgeveltype van negen traveeën. Achterliggend landgebouw van 1937 evenwijdig met het woonhuis.


ID: 88361 | Bouwkundig element

Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel

Kortrijksestraat 407 (Oostkamp)
Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel, teruggaand tot een site met een 18de-eeuwse molen en rossekot, omgevormd op het einde van de 19de eeuw tot een stoomkorenmaalderij met achtergelegen windkorenmolen en vergroot in het begin van de 20ste eeuw met een oliefabriek. Industrieel complex, opklimmend tot circa 1900 en heden bestaande uit drie volumes: gebouwen van de voormalige stoommaalderij en olieslagerij aan de straatkant en een achterliggend magazijn.


ID: 88196 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kortrijksestraat 436 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning gebouwd in 1902 ter vervanging van een kleinere constructie; mogelijk dus met bewaarde oudere kern. Eénlaagse, verankerde baksteenbouw van drie traveeën met centrale ingang, afgedekt door een zadeldak. Achteraan de omhaagde tuin is een oudere stal bewaard.


ID: 88197 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kortrijksestraat 491 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning van 1907 met ten zuidwesten een aanpalend schuur/stalvolume. Beide constructies van verankerde baksteen en afgedekt door zadeldaken met mechanische pannen.


ID: 88198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Hubert

Kortrijksestraat 493 (Oostkamp)
Klein kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd kasteelpark met ommuurde moestuin, koetshuis en bergplaats, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl en neobarok koetsgebouw op U-vormig grondplan. Een bewaard 18de-eeuws bijgebouwtje.


ID: 88199 | Bouwkundig element

Landhuis Leegendael

Kortrijksestraat 498 (Oostkamp)
Landhuis Leegendael; grote villa in landelijke cottagestijl, gebouwd in 1910 in opdracht van de Daniël de Schietere de Lophem en uitgebreid in 1968 uitgebreid. Het domein van het landhuis wordt omgeven door een haag.


ID: 88201 | Bouwkundig element

't Kapelhof

Kortrijksestraat 499 (Oostkamp)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonhuis al staat aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Bakstenen gebouwen onder licht overkragende, pannen zadeldaken, rondom een erf geschikt en met het woonhuis gericht naar de oprit. Enkele jaren vóór 1912 is achter het woonhuis een bakhuis opgetrokken en is de bestaande schuur uitgebreid.