Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2102 resultaten


ID: 132651 | Landschappelijk element

Hoogstamweideboomgaard

Kerkstraat (Zwalm)
Aansluitend bij de hoeve aan de Kerkstraat bevindt er zich een hoogstamweideboomgaard. De boomgaard bestaat in hoofdzaak uit appelbomen. De hoogstamboomgaard is door zijn volledigheid nog een representatief voorbeeld die bovendien nog is voorzien van een weerhaag, ooit dienstig als veekering.


ID: 45182 | Bouwkundig element

Watermolen Bistmolen

Krekelstraat 99 (Zwalm)
Achterin het erf, bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1775, ten westen molenaarshuis op de straatgevel gedateerd 1672, aanpalend dienstgebouw.


ID: 45225 | Bouwkundig element

Hermelgemhoeve

Lindestraat 66-68 (Zwalm)
Gesloten hoeve rond gekasseide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw, boerenhuis met naar de straat gerichte voorgevel, bedrijfsgebouwen, koeienstallen, dwarsschuur, bakhuis en afzonderlijk wagenhuis.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 135156 | Landschappelijk geheel

Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

Moen (Zwevegem)
Het gebied ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Ter hoogte van dit brugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. In het oosten loopt de plaatselijk ingesneden spoorwegbedding, een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Er zijn enkele waardevolle hoeves in het gebied.


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 80941 | Bouwkundig element

Hoeve

Kreupelstraat 1 (Zwevegem)
Klein vroeg 19de-eeuws hoevetje met L-vormige opstelling. Witgekaleide verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen); onverhard erf. Dwars op de straat ingeplante boerenwoning. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met luiken. Boomgaard ten noorden. Ten oosten stalvleugel + schuur.


ID: 80958 | Bouwkundig element

Hoeve

Lettenhofstraat 2 (Zwevegem)
Vrij gaaf bewaarde hoeve, site al weergegeven sinds einde 18de eeuw, al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ook weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) als hoeve bestaande uit twee volumes op L-vormige plattegrond en twee kleinere volumes. Volgens de kadastrale gegevens worden de stalvleugel en schuur verbouwd/afgebroken circa 1882. Nu hoeve met U-vormige opstelling bestaande uit boerenwoning (noorden), stalvleugel (oosten), schuur (zuiden) en bakhuisje (zuidwesten). Lage, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekiezeld en deels begraasd erf. Gaaf bewaard vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning. Stalvleugel gedateerd 1879 in linkerzijpuntgevel. Dwarsschuur, vermoedelijk tevens daterend van 1879, waarschijnlijk later uitgebreid Noordelijke erfoprit gemarkeerd door vermoedelijk verlaagde bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten westen boomgaard.


ID: 81327 | Bouwkundig element

Hoeve

Priesterstraat 8 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht in verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Site al op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ten noorden, achter het woonhuis, deels bewaarde boomgaard. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Ten noorden boerenhuis op T-plattegrond en met recente uitbreiding onder plat dak. Lagere stalvleugel links. Ten westen dwarsschuur met asemgaten in de zijpuntgevel. Ten zuiden stalvleugel en wagenkot met aangepaste muuropeningen.