Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 76134 | Bouwkundig element

Hoeve

Meuleken 77 (Assenede)
Voormalige hoeve met landhuis, volgens kadasterarchief gebouwd door de landbouwer K. Dhuyvetter in 1934. Bakstenen huis met opvallend uitgewerkte voorgevel.


ID: 79273 | Bouwkundig element

Voldersveldhoeve

Kruisstraat 14 (Avelgem)
Historische Voldersvelthoeve, waarvan het woongedeelte en een deel van het poortgebouw gelijkenissen vertonen met de oudste afbeelding van de hoeve in Sanderus' Flandria Illustrata uit 1641. Laat 16de-eeuws boerenhuis, bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldaken met traptoren aan de noordwestgevel. Monumentale bakstenen ingangspoort onder pannen zadeldak geschraagd door telkens twee pilasters met natuurstenen kapitelen. Korfbogige doorgang geaccentueerd door wisselend gebruik van bak- en natuursteen. Schuur en stallen ten noorden en ten zuiden van het erf met oude kernen.


ID: 89251 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Knesselarestraat 124 (Beernem)
Boerenburgerhuis, restant van een semigesloten hoeve die volgens het kadaster in 1875 gebouwd werd door steenbakker Vanpoucke. Bakstenen breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 89254 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellenhof

Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.


ID: 89068 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Rollebaanstraat 17 (Beernem)
Hoekpand bij Berenheemstraat, volgens het kadaster opgetrokken in 1886 door bakker Fonteyne. Woonhuis met geïntegreerd stalgedeelte, achterliggende nutsgebouwen, naastliggende boomgaard.


ID: 89313 | Bouwkundig element

Hoeve en café

Schipperstraat 9 (Beernem)
Voormalig café met bijhorende hoeve-uitbating. Volgens het kadaster gebouwd in 1911. Oranjerode baksteenbouw boven een gecementeerde plint. Pannen zadeldak. Hoofdvolume met afgeschuinde hoektravee. Achterliggende stal van zeven traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 89322 | Bouwkundig element

Hoeve

Sijselestraat 91 (Beernem)
Hoeve, volgens het kadaster in 1931 gebouwd. Boerenhuis opgevat als een breedhuis van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Uitkragende bijna gevelbrede dakkapel. Schuur en stal op L-vormige plattegrond., door middel van jaarsteen gedateerd 1931.


ID: 89121 | Bouwkundig element

Hoeve

Wellingstraat 123 (Beernem)
Woonhuis met achterliggende parallelle nutsgebouwen, schuur en bakhuis, heden in gebruik als woning. Volgens het kadaster gebouwd in 1910 als pachtwoning van de Gentse familie Lippens - 't Serstevens.


ID: 11799 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ginnekenshoek 32-50 (Beerse)
Modelhoeve van het gesloten Brabants type met hoge inrijpoort aan zuidzijde, een grote binnenkoer met woning aan noordzijde en stallingen, schuur, schaapskooi, wagenplaatsen aan oost- en westzijde.


ID: 38864 | Bouwkundig element

Herisemmolen of Cartonnerie Winderickx

Fabriekstraat 18-22, 23, 27 (Beersel)
Indrukwekkend industrieel complex met watermolen, qua oorsprong opklimmend tot de 14de eeuw met een gebouwenpatrimonium daterend van de 16de tot de 19de eeuw.