Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12856 resultaten


ID: 90513 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hulle

Haantjesstraat 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen "TEN HULLE" zie houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 hectare groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat tegenover de wijk "Het Haantje".


ID: 90522 | Bouwkundig element

Goed te Gallatas

Haantjesstraat 7 (Ruiselede)
Historische hoeve "Goed te Gallatas", in de volksmond ook wel vanaf 1900 "Vooghts hof" genoemd naar de toenmalige pachters. Hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf en centraal een plantsoen. Het boerenhuis met geïncorporeerde stal, ten noorden van het erf, klimt zeker op tot het laatste kwart van de 18de eeuw zie jaartal "1773" op een moerbalk in de gang.


ID: 90537 | Bouwkundig element

Hoeve

Klaphullestraat 7 (Ruiselede)
Hoeve op een hoogte en in een bocht van de straat gelegen. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven met woonhuis dwars op de straat georiënteerd en ten zuiden ervan een haaks geplaatst landgebouw.


ID: 90538 | Bouwkundig element

Hoeve

Klaphullestraat 9 (Ruiselede)
Hoger gelegen hoevetje op de hoek met de Gallatasstraat, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Laag boerenhuis van drie traveeën. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) op gecementeerde plint (imitatievoegen).


ID: 90542 | Bouwkundig element

Hoeve

Knokstraat 25 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange, onverharde oprit. Staat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1873 een uitbreiding van het huis aan de oostkant en de afbraak van het bakhuis.


ID: 90544 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortekeer 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Toegankelijk via een oprit in grint en ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Boerenhuis met aangebouwde stalling ten noorden van het erf gelegen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 90546 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kouterweg 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid.


ID: 90547 | Bouwkundig element

Groot Kraaienbroek

Kraaienbroekdreef 1 (Ruiselede)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.


ID: 90548 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommekeerstraat 6 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenhuis in rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Licht getoogde muuropeningen met beluikte vensters. Linkerzijgevel met rondboogvensters.


ID: 90583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mortelwalstraat 4 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels met grint bedekt, deels begraasd erf. Ligt halverwege de Mortelwalstraat en de Grensstraat en is vanaf beide straten toegankelijk via een onverharde oprit afgesloten met ijzeren hekken, gevat in betonpijlers.