Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 302580 | Landschappelijk element

Witte paardenkastanje

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De witte paardenkastanje maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een moerascipres (Taxodium), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


ID: 302581 | Landschappelijk element

Moerascipres

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De moerascipres maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De moerascipres (Taxodium) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek. Op het moment van de bescherming had deze opgaande boom een stamomtrek van 3,18 meter.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 134225 | Landschappelijk element

Restant van het Sint-Jorispark

Meendijkstraat (Tienen)
Openbaar plantsoen met enkele oude bomen, relict van een landschappelijk park met vijver, aangelegd bij een in 1850 door Alphonse Balat ontworpen stadsfeestzaal, oorspronkelijk 50 are, op het einde van de 19de eeuw aangegroeid tot bijna 3 hectare, grotendeels vernietigd in 1961.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 12098 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park landhuis De Paey

Kastelein 86-88 (Turnhout)
Park in 1862 heraangelegd door Jacques Rosseels met jachtpaviljoentje, een kapel, een hoevetje, een bakhuis en een bewaarplaats voor carbid. Het oorspronkelijk landhuis van 1886 werd in 1944 volledig verwoest, de huidige witte villa uit de jaren 1960 werd gebouwd naar ontwerp van P. Agie de Selsaeten.


ID: 132307 | Landschappelijk element

Opgaande esdoorn met bonte bladeren in bomengroep

Altenbroek (Voeren)
De opgaande esdoorn met bonte bladeren staat in een bomengroep aan de rand van een poel. De bomengroep en poel bevinden zich aan de rand van een weiland, palend aan een holle weg en gelegen in de omgeving van het kasteel Altenbroek. Deze grote boom, met een omtrek van 2,26 meter, bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein. Het betreft een bijzondere soort die typerend is voor parkbeplantingen. In de parkaanleg wordt deze soort gebruikt omwille van zijn kleurschakeringen. Hier is hij ook aangeplant in functie van het voorkomen van erosie van de poeloever.


ID: 132308 | Landschappelijk element

Opgaande plataan in bomengroep bij poel

Altenbroek (Voeren)
De opgaande gewone plataan met bonte bladeren staat in een bomengroep aan de rand van een poel. De bomengroep en poel bevinden zich aan de rand van een weiland, palend aan een holle weg en gelegen in de omgeving van het kasteel Altenbroek. Deze grote boom, met een omtrek van 3,67 meter, bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein. Het betreft een bijzondere soort die typerend is voor parkbeplantingen. In de parkaanleg wordt deze soort gebruikt omwille van zijn kleurschakeringen. Hier is hij ook aangeplant in functie van het voorkomen van erosie van de poeloever.


ID: 132309 | Landschappelijk element

Opgaande plataan in bomengroep bij poel

Altenbroek (Voeren)
De opgaande gewone plataan met bonte bladeren staat in een bomengroep aan de rand van een poel. De bomengroep en poel bevinden zich aan de rand van een weiland, palend aan een holle weg en gelegen in de omgeving van het kasteel Altenbroek. Deze grote boom, met een omtrek van bijna vier meter, bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein. Het betreft een bijzondere soort die typerend is voor parkbeplantingen. In de parkaanleg wordt deze soort gebruikt omwille van zijn kleurschakeringen. Hier is hij ook aangeplant in functie van het voorkomen van erosie van de poeloever.


ID: 132310 | Landschappelijk element

Opgaande witte paardenkastanje in bomengroep bij poel

Altenbroek (Voeren)
De opgaande witte paardenkastanje staat in een bomengroep aan de rand van een poel. De bomengroep en poel bevinden zich aan de rand van een weiland, palend aan een holle weg en gelegen in de omgeving van het kasteel Altenbroek. Deze grote boom, met een omtrek van dik twee meter, bevindt zich ten zuiden van het kasteel Altenbroek, en maakt vermoedelijk deel uit van de landschappelijke parkaanleg in de omgeving van het domein. Het betreft een bijzondere soort die typerend is voor parkbeplantingen. In de parkaanleg wordt deze soort gebruikt omwille van zijn kleurschakeringen. Hier is hij ook aangeplant in functie van het voorkomen van erosie van de poeloever.