Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 75153 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tudor

Zeeweg 147, 147A-C (Brugge)
Kasteel gebouwd in 1904 in "Tudorstijl", gelegen midden een aangelegd park, bestaande uit lusttuin, kruidentuin en bos. Voormalig koetshuis aan het begin van de toegangsdreef.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 130369 | Landschappelijk element

Negen opgaande zomerlinden Opdorpdries

Dries (Buggenhout)
Negen opgaande zomerlinden zijn met een regelmatige plantafstand aangeplant op de Dries te Opdorp. Het zijn mooi gevormde bomen met hoge takvrije stammen en met stamomtrekken van 206 tot 280 cm ( gemeten in 2006).


ID: 132497 | Landschappelijk element

Quinconce in het Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef (Deinze)
Ten zuid-westen van het omgrachte kasteel is er een bosperceel met opgaande zomereiken in quinconce-verband. Dit is een aanplanting van, meestal hoog opgesleunde, bomen volgens een plantverband dat overeenkomt met de vijf van een dobbelsteen. Dit ruime plantverband zonder struikenetage liet het doorkijken toe en was nuttig voor de jacht.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 134550 | Landschappelijk element

Kasteelpark De Heusch

Visserijstraat 10 (Diepenbeek)
Belangrijke restant van een kasteelpark in land­schap­pelijke stijl uit het einde van de 19de eeuw, horend bij het voor­malig kas­teel­do­mein de Heusch.


ID: 134473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.


ID: 213172 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Lust en Rust met tuin

Hellestraat 10 (Diest)
Neotraditionele villa met reminiscenties van de neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1901-1911 bij vrijstaande langgestrekte hoeve uit 1867; villa omgeven door 'extraverte' tuin, circa 3 hectare, met terrassen, balkons en belvedère, vooral bedoeld als waarnemingspunt ten opzichte van het omringende landschap van de Demervallei.


ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein 't Zand

Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.