Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 54804 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Macariusgodshuis, klooster en boomkapel in linde

Molenstraat 35A (Laarne)
Dieper gelegen voormalig klooster met godshuis van 1878, voorafgegaan door een grote tuin aan de kant van de Molenstraat. Eclectische baksteenbouw op T-vormig grondplan van twee bouwlagen en vijftien traveeën breed op een plint van uitspringende baksteen. Voortuin met beeld van de Heilige Jozef met kind. Aan de zijkant van het gebouw staat een linde met boomkapelletje.


ID: 56337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje aan lindeboom

Termstraat (Laarne)
Boomkapelletje aan gekandelaarde lindeboom. Gewit houten kapelletje met zadeldakje bekroond door houten kruis.


ID: 58124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Uitbergsestraat (Laarne)
Boomkapelletje aan gekandelaarde lindeboom. Vrij hoog aan de boom opgehangen kapel, die naar verluidt na genezing een dertigtal jaar geleden gemaakt werd ter vervanging van een voorgaand exemplaar.


ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.


ID: 10381 | Bouwkundig element

Schranshoeve

Hagenbroek-Noord 27 (Lier)
Huidige hoeve met traditioneel uitzicht heropgebouwd naar ontwerp van J. Meulepas, waarvoor bouwaanvraag van 1912. Omgrachting bewaard aan noordzijde.


ID: 10405 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Hondsstraat 44 (Lier)
Langgestrekte hoeve van één bouwlaag onder zadeldak, waarvoor bouwaanvraag van 1910. Ingeplant op omhaagd domein met begraasde voortuin en boomgaard rechts.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 70252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

Broekstraat 11, Lostraat (Lo-Reninge)
Historische hoeve als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis vormt een erg imposant volume met steile dakhelling, mogelijk met 17de-eeuwse kern. Voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


ID: 34020 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 31 (Lochristi)
Omgrachte hoeve met losse bestanddelen op het eind van de straat. Gedeeltelijk bewaarde oorspronkelijk vierhoekige omgrachting. Boerenhuis midden op het erf met oude kern. Ten oosten lange bakstenen bedrijfsvleugel gedateerd 1857 en rechthoekige bakstenen schaapsstal.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.