Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

103 resultaten


ID: 88407 | Bouwkundig element

Boswachterswoning van kasteel Ortegat

Bulk 10 (Waasmunster)
Voormalig boswachtershuis van kasteel Ortegat. Voorheen twee woningen, later samengevoegd tot één. Als aanvankelijke aanhorigheid van het kasteel ingeplant op een perceel palend aan de westelijke begrenzing van het kasteelpark.


ID: 34388 | Bouwkundig element

Jachtwachterswoning

Peene 42 (Wachtebeke)
Jachtwachterswoning, oorspronkelijk afhangend van het verdwenen Kasteel Poullier. Bakstenen dubbelhuisje van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Broodbakoven in de achterliggende bakstenen stallen.


ID: 301605 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Waterburcht ontstaan en gegroeid rond een heerlijke versterking met donjon of woontoren, gelegen aan de rand van een beboomd park (circa 60 hectare) met vijvers, gazons, dreven, wandelpaden, een geometrische tuin en een minder formeel landschappelijk park, van elkaar gescheiden door de Grote Nete.


ID: 41260 | Bouwkundig element

Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

Wittegracht 4 (Westerlo)
Aangepaste rechthoekige volumes van drie + twee traveeën en drie bouwlagen en vijf + drie traveeën en één bouwlaag onder bedaking van kunstleien.


ID: 76163 | Bouwkundig element

Tuinbouwershuis O. Vanden Abeele-zoon

Krijgelstraat 5 (Wichelen)
Tuinbouwershuis O. Van Den Abeele-zoon. Volgens het kadasterarchief aanvankelijke woning van boswachter en tuinier B. Vanden Abeele opgericht in 1875 en in 1936 vergroot, volgens huidig voorkomen mogelijk toen herbouwd.


ID: 205631 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Munkelostraat 39 (Wingene)
Achterin gelegen woning, toegankelijk via een onverharde dreef afgezoomd met eiken. Volgens kadaster gebouwd in 1931. Vrijstaande woning met elementen die verwijzen naar de cottagestijl zie pseudovakwerk in de geveltop en beluikte vensteropeningen.


ID: 14481 | Bouwkundig element

Boswachtershuisjes bij domein Dhanis

Noordheuvel 47 (Wuustwezel)
Eenvoudig boswachtershuisje bij domein Dhanis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en omgeven door dreven en weiland.


ID: 14487 | Bouwkundig element

Boswachtershuisje

Sterbos 2 (Wuustwezel)
Aan oostzijde van kasteel gelegen boswachtershuisje, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak.


ID: 210067 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.