Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

74 resultaten


ID: 51227 | Bouwkundig element

Walhoeve

Meersstraat 43 (Ingelmunster)
Lage, losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met grasperken; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 51617 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Prins Albertlaan 97 (Izegem)
Historische hoeve met lage losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een bekiezeld en begraasd erf. Verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 44737 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Rysselhofstraat 19 (Kaprijke)
Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, en met aangebouwd braskot, deel uitmakend van een voormalige hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk uit 18de eeuw.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28378 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Watermolenstraat 4 (Kluisbergen)
Aan de straat palende semi-gesloten hoeve in gewitte baksteenbouw, opklimmend tot de 18de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf, vroeger met open mestvaalt op zuidwestelijke helft, voor de stallen.


ID: 58588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).


ID: 60690 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Reinsakker

Groenestraat 1 (Kortrijk)
Aan de straat gelegen hoeve met overwegend eind 19de-eeuwse volumes, behalve het woonhuis dat vermoedelijk dateert uit de 18de eeuw. Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met notelaar. Erfoprit gemarkeerd door één bakstenen pijler met deels behouden ijzeren hek. Verankerde baksteenbouw onder pannen (mechanische) zadeldaken.


ID: 43964 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Kruishoutemsesteenweg 117 (Kruisem)
Imposante, aanvankelijk semi-gesloten hoeve, reeds in kaart gebracht door de Ferraris, op de Vander Maelenkaart met stokerij, circa 1875 met volledig gesloten aanleg. Heden nog in U-vorm ingeplante gebouwen omheen een vierkant deels gekasseid en weelderig beplant binnenerf.


ID: 44077 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Diksmuidestraat 20 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve met losse bestanddelen naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck (Antwerpen) van 1920, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.