Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

118 resultaten


ID: 210305 | Bouwkundig element

Roopijpfontein met bronhuis

Fonteinstraat (Ichtegem)
Bron met bronhuisje, tegenaan de rand van het "Wijnendalebos". Bereikbaar via gekasseid stuk weg tussen akkers vanaf de zuidkant van de Zuster Clarastraat.


ID: 28444 | Bouwkundig element

Overbouwde bron

Hoogbergstraat (Kluisbergen)
Overbouwde bron beneden aan de steile wegberm in het bos. Kleine ronde paviljoenvormige constructie van baksteen, koepelvormig afgedekt met ijzeren bekroning; waarschijnlijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 28345 | Bouwkundig element

Hof ter Beke

Keuzelingsstraat 26 (Kluisbergen)
Achterin gelegen boerenhuis, mogelijk nog deels opklimmend tot de 16de eeuw, op terp en met heden onderbroken brede omgrachting, gevoed door bron. Van de ruime bedrijfsgebouwen met U-vormige aanleg op het voorerf, rest nog slechts een vleugel met stallingen. Door dichtslibbing verdwenen molenvijver.


ID: 134377 | Landschappelijk element

Kasteelpark Ridderborn

Baron A.de Heuschstraat 24 (Kortessem)
Kasteeldomein van middeleeuwse oorsprong, met verdwenen neerhof-opperhof-situatie, parkbos en boslaan teruggaand tot de 18de-eeuwse structuur, landschappelijk parkje uit 1865 met vijver, bacchusbeeld, brug en fabriekje in rustieke stijl, recente hagen- en rozentuin.


ID: 32388 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Bombroekstraat 2 (Kortessem)
Woonhuis van de voormalige Bombroekmolen. Dubbelhuis, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 32457 | Bouwkundig element

Sint-Landoaldus- en Lambertusbron

Bronstraat (Kortessem)
Op de hardstenen rand van een waterput: dito rondboognis, met driehoekig fronton en bekronend kruis, in 1894 opgetrokken naar ontwerp van de Tongerse kunstenaar Warzee.


ID: 134382 | Landschappelijk element

Siertuin van de hoeve Wermerbos

Gauwerstraat 95 (Kortessem)
Recente, geslaagde tuin op een omgracht, 2 hectare groot goed van middeleeuwse oorsprong.


ID: 135155 | Landschappelijk geheel

Argendaalbos en Bellegembos

Bellegem (Kortrijk)
Het gebied bevindt zich op de noordwestelijke helling van het Schelde-Leie-interfluvium. Hier ontspringen enkele beekjes door de geologische opbouw van de heuvel. Centraal op de heuvelkam liggen het Argendaal- en het Bellegembos. Ze zijn omgeven door open akkerareaal. De bovenste gedeelten van de valleien worden meestal als weiland gebruikt, waar ook nog perceelsrandbegroeiing aanwezig is. Het kasteel van Argendaal is een restant van de heerlijkheid van Argendaal. Het vormt een blikvanger door de afwezigheid van omringende bossen en door de ligging op een hoogte. De hoeven ten noordwesten van de bossen zijn nog gaaf. In het gebied zijn weinig wegen en paden, de enkele die er zijn zijn onverhard. Vanop de kamlijn zijn vele zichten mogelijk naar de Schelde- en Leievallei toe.


ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.


ID: 135094 | Landschappelijk geheel

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.