Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

652 resultaten


ID: 52332 | Bouwkundig element

Herenhuis het Hooghuis

Nieuwstraat 29-33 (Geel)
Drie winkelhuizen, aanvankelijk één herenhuis zogenaamd het Hooghuis. Achteraan gebouwen van de voormalige stoombrouwerij van de gebroeders Charles en Louis Aerts en fabrieksschouw.


ID: 52343 | Bouwkundig element

Herberg, zaal en brouwerij

Pas 168 (Geel)
Helft van het oorspronkelijke neoclassicistische dubbelhuis; heden twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgericht circa 1872.


ID: 134181 | Landschappelijk element

Tuin van het landhuis Ter Lenen

Oppenstraat 102 (Geetbets)
Landhuis gebouwd in 1820 bij een oude pachthoeve, achteraf verbouwd; vijver als relict van een vroege landschappelijke aanleg achter het huis, sporen van een symmetrische sierbeplanting van circa 1900 (oorspronkelijk 1 hectare) op een kunstmatig heuveltje voor het huis.


ID: 200039 | Bouwkundig element

Kasteelsite Ter Lenen

Oppenstraat 102 (Geetbets)
Een als landhuis geconcipieerd woonhuis met aanleunend, omvangrijk hoeve-, brouwerij- en stokerijcomplex - geënt op een pachthof van de cisterciënzerinnenabdij. Opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse herenboerderij.


ID: 18826 | Bouwkundig element

Brouwerij Blommaert en mouterij

Achterleie (Gent)
Constructief bijzonder interessante brouwerij Blommaert, welke reeds begin 19de eeuw bestond; sedert circa 1870 stoombrouwerij. De brouwerij omvatte oorspronkelijk een aantal gebouwen van één bouwlaag, geschikt omheen binnenkoer, en behield deze grondvorm ondanks tal van uitbreidingen.


ID: 20170 | Bouwkundig element

Burgerhuis met brouwerijen en stokerij

Akkerstraat 82-84, 84A-M, Brugsepoortstraat 1-11 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder aangepast(?) pseudomansardedak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Erachter resten van een complex dat vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw minstens twee brouwerijen, deze van de Gebroeders Van Bambeke en de Brouwerij Vanderhaegen, en een stokerij van de Gebroeders Van Bambeke conglomereert.


ID: 300866 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis, brouwerij en spinnerij met omgeving

Bachtenwalle, Creesersweg, Hof ten Walle, Lodewijk van Malestraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal (Gent)
Het stadsgezicht omvat het eind 15de-, begin 16de-eeuwse poortgebouw Donkere Poort van het voormalige Prinsenhof, de brouwerij Gebroeders Vanden Berghe, katoenspinnerij Vanden Broecke-Grenier, architectenwoning J. Colin en enkele burgerhuizen en stadswoningen.


ID: 19618 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 20338 | Bouwkundig element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.


ID: 18936 | Bouwkundig element

Herenhuis Brauwerije de Kausse

Brabantdam 56 (Gent)
Enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen met mansardedak; bepleisterde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl volgens bouwaanvraag daterend van 1730. Gedrukte rondboogpoort in arduinen hol geprofileerde omlijsting met kroonlijst, volgens bouwaanvraag van 1777. Drie gecementeerde achterpuntgevels.