Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

486 resultaten


ID: 200804 | Bouwkundig element

Vlamingbrug

Vlamingstraat (Brugge)
De Vlamingbrug verbindt de Vlaming- met de Sint-Jorisstraat. Aan de oostzijde loopt de Augstijnenrei en in het westen de Speelmansrei.


ID: 75115 | Bouwkundig element

Waggelwaterbrug

Waggelwaterstraat (Brugge)
Die spoorwegbrug over het kanaal Brugge-Oostende wordt getypeerd door de combinatie van baksteen voor de overwelving en natuursteen (bossage) voor de zichtbare buitenbekleding.


ID: 79973 | Bouwkundig element

Sas van Zwankendamme

Wulfsberge (Brugge)
Sas over het Lisseweegs Vaartje. Het Vaartje werd circa 1200 (?) aangelegd vanuit de Ieperleet (de huidige Oostendse Vaart) en stroomde noordwaarts tot het hier door de Zwankendam werd gestopt. Het speelde een rol bij de afwatering van Brugge maar was ook economisch een belangrijke verbinding met Brugge, met name voor het vervoer van zware lasten en personen.


ID: 75145 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Koude Keuken

Zandstraat 268-272 (Brugge)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange dubbele beukendreef en een onder- en randbeplanting. Dreef leidt naar toegang gevormd door een stenen poort geflankeerd door de vroegere conciërgewoning. Het kasteel is centraal gelegen in een park en omgeven door een omwalling. Het volume met L-vormige plattegrond kwam grotendeels tot stand circa 1900 naar ontwerp van architect Charles De Wulf, maar met behoud van het ingangsgebouw en het aanpalend oostelijk gedeelte van de hoofdvleugel, die beide al staan weergegeven bij Sanderus. In het park bevindt zich nog een voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan het boerenhuis in vereenvoudigde historiserende stijl gebouwd circa 1900.


ID: 78773 | Bouwkundig element

Brug bij de kreek Flettersdam

Hoogstraat (Damme)
Gele bakstenen brug die de Hoogstraat over de "stenen buize" leidt, een afvoerbuis voor het water van de kreek "Flettersdam". Op de brug, een ijzeren ophaalmechanisme van een rabot, te dateren voor 1950.


ID: 78808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moerkerke

Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.


ID: 78687 | Bouwkundig element

Brug over het Zuidervaartje

Kerkstraat (Damme)
Brug over het Zuidervaartje, gegraven in 1841-1848 om het overtollig water vanuit Sint-Michiels, Sint-Kruis en Assebroek (Brugge) af te voeren, hierbij ter hoogte van het stadscentrum het zuidelijk tracé van de 17de-eeuwse stervormige vesting volgend.


ID: 78815 | Bouwkundig element

Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

Konduitput (Damme)
Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de zogenaamde 'Conduitput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd. Van het Geleed is op deze plaats nog een gedeelte bewaard.


ID: 78778 | Bouwkundig element

Betonnen bruggen

Lapscheurestraat (Damme)
Betonnen bruggen met art-decoreminiscenties. De Lapscheurestraat wordt bij de aanleg in 1935 met twee bruggen over de bestaande kreken geleid, ten noorden over het Zuid over de Lievegeleed, ten zuiden over de Rietgeule. Gelijkaardige bruggen zijn langs de hele Natiënlaan te vinden, voorbeeld Moerkerke, Tramweg.


ID: 78762 | Bouwkundig element

Brug over de Hoekevaart

Roden-Ossestraat (Damme)
Brug over de Hoekevaart. Boogbrug in geel baksteenmetselwerk, met sluitstenen die "HS 1871" vermelden. Deze brug is te situeren boven de ondergrondse resten van de Zwarte Sluis, die in 1617 is aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis, vlakbij het Fort Sint-Frederik van 1604.